BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η μικρή διαθεσιμότητα στη διεθνή αγορά χοιρινού τροφοδοτεί νέα άνοδο

Τη µεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 15 ετών καταγράφουν οι τιµές του χοιρινού στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, καθώς ενισχύθηκαν κατά 49% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριµήνου της χρονιάς.

Δεν συμβαδίζει το χοιρινό σε ΗΠΑ και Ευρώπη

1
0
Η µείωση της παραγωγής χοιρινού στη Βόρεια Αµερική εκτιµάται ότι θα φτάσει τελικά το 12,5%, σύµφωνα µε την τελευταία µελέτη της επενδυτικής τράπεζας Rabobank, µε αποτέλεσµα να αναµένεται µείωση στις διαθέσιµες ποσότητες για το εξαγωγικό εµπόριο, καθώς οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη µεγαλύτερη παραγωγός παγκοσµίως.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 µηνών, οι τιµές του χοιρινού ενισχύονται κατά 54,98%, σηµειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στα 125,93 σεντς ανά λίµπρα. Ο ιός της επιδηµικής διάρροιας του χοίρου (Porcine epidemic diarrhea virus, PEDv) υπολογίζεται πως έχει επηρεάσει περίπου το 60% των χοιροτροφικών µονάδων στις ΗΠΑ, 28% στο Μεξικό, ενώ έχει αρχίσει να εξαπλώνεται µε γοργούς ρυθµούς και στον Καναδά, σύµφωνα µε την τελευταία µελέτη της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Ο ιός PEDv έχει αναφερθεί πως από τον περασµένο Απρίλιο έχει εξαπλωθεί σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ, και έχουν αναφερθεί περισσότερες από 5.000 υποθέσεις.

«Εάν ο ιός εξαπλωθεί στο Μεξικό και στον Καναδά µε τον ρυθµό που είδαµε στις ΗΠΑ, τότε η συνολική παραγωγή στη Βόρεια Αµερική αναµένεται να υποχωρήσει κατά 12,5% κατά τη διάρκεια του 2014», αναφέρει η έκθεση.

Πιο συγκεκριµένα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ αναµένεται να υποχωρήσει κατά 6-7%, στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιµές ακολουθούν επίσης ανοδική πορεία, καθώς οι τιµές του χοιρινού στη Γερµανία διαµορφώνονται πλέον στα 1,57 ευρώ το κιλό, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σηµειωθεί ότι οι ελληνικές τιµές για τα σφάγια διαµορφώθηκαν στα 2,00 ευρώ το κιλό κατά τη διάρκεια του πρώτου διµήνου του έτους, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ. Παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς αναφέρουν πως η αγορά πλέον έχει ξεπεράσει την φάση στρεσαρίσµατος που ακολούθησε µετά από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει ανεπίσηµα τις εισαγωγές χοιρινού που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, µε αφορµή τον αφρικάνικο πυρετό των χοίρων.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία