BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Βρίσκει ρυθμό η αγορά αρνιού ενόψει Πάσχα

Στην τελική ευθεία δίνεται για µια ακόµη χρονιά η «µάχη» για τη διαµόρφωση των τιµών στη φετινή πασχαλινή αγορά αµνοεριφίων, µε τους αιγοπροβατοτρόφους να περιµένουν την κορύφωση της ζήτησης για να ξεκινήσουν τις κοπές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Βρίσκει ρυθμό  η αγορά αρνιού ενόψει Πάσχα

5
0
Οι Ιταλοί έµποροι έκαναν ήδη την εµφάνιση τους στην ελληνική αγορά και τα σφαγεία άρχισαν να κόβουν αρνάκια για λογαριασµό τους, µε τις τιµές να ενισχύονται στα επίπεδα των 5,5 ευρώ το κιλό. Η άνοδος αυτή µεταφέρθηκε και στο κατσικάκι, οι τιµές του οποίου ενισχύονται στα επίπεδα των 5,00-5,20 ευρώ το κιλό. Ήδη οι τιµές βαίνουν ανοδικά, µέρα µε τη µέρα, σηµειώνοντας άνοδο κατά 1 ευρώ το κιλό σε σύγκριση µε την προηγούµενη εβδοµάδα.

Το διπλό Πάσχα, εξαιτίας του κοινού εορτασµού Ορθόδοξων και Καθολικών, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει όλη τη ζήτηση µέσα σε λίγες ηµέρες, τη στιγµή που η ελληνική παραγωγή εκτιµάται ότι είναι µικρότερη, µε αποτέλεσµα την περαιτέρω ενίσχυση των τιµών των κτηνοτρόφων.

Από την πλευρά τους τα µεγάλα σούπερ µάρκετ προσανατολίζονται και φέτος να χρησιµοποιήσουν το αρνάκι ως προϊόν αιχµής για να προσελκύσουν τους πελάτες τους, µια επιλογή η οποία δηµιουργεί πίεση στις τιµές παραγωγού. Να σηµειωθεί ότι µειονέκτηµα για τη φετινή αγορά αποτελεί η µείωση στην τιµή του δέρµατος στα επίπεδα των 5 ευρώ, σηµαντικά χαµηλότερα από την περσινή τιµή των 10 ευρώ, καθώς έχει περιοριστεί σηµαντικά η ζήτηση από τη Ρωσία, λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στις συζητήσεις ακόµα τα Κρητικά Μιτάτα Σε διαπραγµατεύσεις µε αλυσίδες σούπερ µάρκετ που λειτουργούν µε αρκετά καταστήµατα στην Κρήτη (Χαλκιαδάκης και ΙΝΚΑ) βρίσκεται το προεδρείο του συνεταιρισµού Κρητικά Μιτάρα, για την πώληση µεγάλων ποσοτήτων αρνιών και κατσικιών ενόψει των γιορτών του Πάσχα.
«Ο αριθµός των προς διάθεση αρνιών φέτος είναι µειωµένος σε σύγκριση µε οποιαδήποτε άλλη χρονιά, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των κτηνοτρόφων. Οι τιµές παραγωγού στο αρνί την τελευταία περίοδο και για µικρές ποσότητες κυµαίνονται γύρω στα 5 ευρώ», όπως λέει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισµού Κρητικά Μιτάτα ∆ιονύσης Καψάλης.
Οι τιµές στις οποίες θα διατεθούν τα αρνιά στις αλυσίδες σούπερ µάρκετ δεν έχουν ακόµα οριστικοποιηθεί, αλλά ασκούνται πιέσεις επειδή οι ποσότητες θα είναι µεγάλες

Με δύο σφραγίδες τα εισαγόµενα αρνιάΕνόψει του Πάσχα και λόγω της αυξηµένης ζήτησης για εξαγωγή στην Ιταλία, αµνοεριφίων προέλευσης Ρουµανίας που σφάζονται στα σφαγεία της Ελλάδας, η Οµοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ζητά µε ανακοίνωσή της να ισχύουν τα εξής
«Η σφράγιση αµνοεριφίων προέλευσης ΕΕ (Ρουµανία-Βουλγαρία-Ουγγαρια κ.τ.λ) µε προορισµό την Ιταλία να γίνεται µε µια ωοειδή σφραγίδα µε τον κωδικό του σφαγείου και µε µια ορθογωνίου παραλληλογράµµου σχήµατος της χώρας προέλευσης, µε κόκκινη χρωστική Ε 129 «Ερυθρό Allura»
Πιστεύουµε ότι έτσι θα προστατεύσουµε τα ελληνικά αµνοερίφια και δεν θα ελληνοποιήσουµε τα ρουµανικά για ελληνικά στην ιταλική αγορά, µε αποτέλεσµα τη µη ζήτηση µακροπρόθεσµα των ελληνικών αρνιών, δεδοµένου ότι τα ρουµανικά είναι ποιοτικά κατώτερα».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία