Η παραγωγή ζαχαρότευτλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναµένεται να αυξηθεί στους 119,3 εκατ. τόνους µέχρι το 2023 από τους 110,7 εκατ. τόνους που βρίσκεται σήµερα. «Αυτή η αύξηση της παραγωγής αναµένεται να οδηγηθεί στην παραγωγή ζάχαρης και λιγότερο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αιθανόλης», αναφέρουν στοιχεία της Κοµισιόν.
Σύµφωνα µε τον αναλυτή του επενδυτικού οίκου Bunge Ατζέι Τσουντχάρι, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ζάχαρης µετά το 2017 µπορούν να αυξηθούν στα 2,5 έως 5 εκατ. τόνους, ανάλογα µε τις διεθνείς τιµές εκείνη την περίοδο.
«Οι τιµές παραγωγού της ζάχαρης στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στα 450 ευρώ ο τόνος για να είναι βιώσιµη καλλιέργεια, από τα 350-370 ευρώ ο τόνους που είναι σήµερα», αναφέρει σε δηλώσεις τους στο Reuters ο Ρόλαντ Κούνι, γενικός διευθυντής της γαλλικής Ένωσης Τευτλοπαραγωγών (CGB). Αντίστοιχα, οι διεθνείς τιµές θα πρέπει να πιάσουν τα 20 σεντς ανά λίµπρα για να προκαλέσουν την εξαγωγή ευρωπαϊκής ζάχαρης, από τα 17 σεντς που βρίσκονται τώρα.
Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, µε τη λήξη του συστήµατος ποσοστώσεων το 2017, η ισογλυκόζη θα αρχίσει να είναι ανταγωνιστική στην εσωτερική αγορά γλυκαντικών, ειδικά σε περιοχές µε υψηλό πλεόνασµα σιτηρών.
Η συγκεκριµένη γλυκαντική ουσία παράγεται από δηµητριακά όπως το σιτάρι και το καλαµπόκι και η κατανάλωση της είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένη στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου το µερίδιο της στην κατανάλωση διαµορφώνεται στο 40% και 25% αντίστοιχα.
Αυτή τη στιγµή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ποσόστωση για παραγωγή 690.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, ωστόσο µετά τη λήξη των ποσοστώσεων αναµένεται να τετραπλασιαστεί στους 3 εκατ. τόνους.
Σύµφωνα µε τον αναλυτή του επενδυτικού οίκου Bunge Ατζέι Τσουντχάρι, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ζάχαρης µετά το 2017 µπορούν να αυξηθούν στα 2,5 έως 5 εκατ. τόνους, ανάλογα µε τις διεθνείς τιµές εκείνη την περίοδο.
«Οι τιµές παραγωγού της ζάχαρης στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στα 450 ευρώ ο τόνος για να είναι βιώσιµη καλλιέργεια, από τα 350-370 ευρώ ο τόνους που είναι σήµερα», αναφέρει σε δηλώσεις τους στο Reuters ο Ρόλαντ Κούνι, γενικός διευθυντής της γαλλικής Ένωσης Τευτλοπαραγωγών (CGB). Αντίστοιχα, οι διεθνείς τιµές θα πρέπει να πιάσουν τα 20 σεντς ανά λίµπρα για να προκαλέσουν την εξαγωγή ευρωπαϊκής ζάχαρης, από τα 17 σεντς που βρίσκονται τώρα.
Σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, µε τη λήξη του συστήµατος ποσοστώσεων το 2017, η ισογλυκόζη θα αρχίσει να είναι ανταγωνιστική στην εσωτερική αγορά γλυκαντικών, ειδικά σε περιοχές µε υψηλό πλεόνασµα σιτηρών.
Η συγκεκριµένη γλυκαντική ουσία παράγεται από δηµητριακά όπως το σιτάρι και το καλαµπόκι και η κατανάλωση της είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένη στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όπου το µερίδιο της στην κατανάλωση διαµορφώνεται στο 40% και 25% αντίστοιχα.
Αυτή τη στιγµή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ποσόστωση για παραγωγή 690.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, ωστόσο µετά τη λήξη των ποσοστώσεων αναµένεται να τετραπλασιαστεί στους 3 εκατ. τόνους.