BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι υψηλές τιμές στο κρέας συμπαρασύρουν ανοδικά τη ζήτηση για ζωοτροφές

Καταλυτικές αλλαγές έχουν πραγµατοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στην παγκόσµια αγορά προϊόντων ζωικής παραγωγής, η επίδραση των οποίων είναι εξίσου ισχυρή και στην αγορά των ζωοτροφών. Η σταθερή αύξηση της παγκόσµιας κατανάλωσης στο κρέας σε συνδυασµό µε τη µείωση της παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας και των ασθενειών, έχουν οδηγήσει σε νέα ιστορικά υψηλά τις τιµές στις κυριότερες κατηγορίες (βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Οι υψηλές τιμές στο κρέας συμπαρασύρουν ανοδικά τη ζήτηση για ζωοτροφές

3
0
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόµα υψηλότερη ζήτηση για πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης µεσοπρόθεσµα, γεγονός που σηµαίνει µεγαλύτερη ζήτηση και για ζωοτροφές. Με δεδοµένο ότι τα περιθώρια αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων είναι πλέον µικρά, ο ανταγωνισµός για ζωοτροφές µεταξύ των  αναµένεται να ενταθεί, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η κατανάλωση για την παραγωγή βιοκαυσίµων, που οδηγούν τελικά σε άνοδο των τιµών στα δηµητριακά και τους ελαιούχους σπόρους.

Οι χρηµατιστηριακές τιµές του βόειου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 74% από το 2009 µέχρι σήµερα, καθώς τα τελευταία εφτά χρόνια ο αριθµός των εκτρεφόµενων ζώων έχει υποχωρήσει στα χαµηλότερα επίπεδα τουλάχιστον έξι δεκαετιών. Μετά από αρκετά χρόνια υψηλών τιµών στις ζωοτροφές και παρατεταµένης ξηρασίας, οι Αµερικανοί κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να µειώσουν τον αριθµό των ζώων στις εκµεταλλεύσεις τους στα χαµηλότερα επίπεδα από στις αρχές του 1951, σύµφωνα µε στοιχεία του USDA. Όπως καταγράφεται, οι ΗΠΑ αναµένεται να µετατραπούν σύντοµα σε καθαρό εισαγωγέα βόειου κρέατος. Οι τιµές των βοοειδών καταγράφουν άνοδο 24% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στο χρηµατιστήριο του Σικάγο και είναι πιθανό να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 7%, στα 1,57 σεντς ανά λίµπρα µέχρι το ∆εκέµβριο, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση του Bloomberg

Οι υψηλές τιµές των βοοειδών αναµένεται να οδηγήσουν στη µείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2015 προς όφελος της κατανάλωσης των πουλερικών, σύµφωνα µε το USDA . «Είναι πιθανό να δούµε στο άµεσο µέλλον ένα ακόµα ανοδικό σερί στις τιµές του βόειου κρέατος, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό από τις εξελίξεις στην παραγωγή και κατανάλωση του χοιρινού και των πουλερικών», σύµφωνα µε δηλώσεις του επικεφαλής ερευνών των αγροτικών εµπορευµάτων της Societe Generale Κρίστοφερ Ναραγιανάν.

Η εποχή των φθηνών ζωοτροφών έχει τελειώσει

«Οι πτηνοτρόφοι  δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη µακροπρόθεσµη επάρκεια των ζωοτροφών, ωστόσο θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η εποχή των φθηνών ζωοτροφών έχει τελειώσει», ανέφερε στη διάλεξη του στο Παγκόσµιο Συνέδριο Ζωοτροφών και Πρώτων Υλών που πραγµατοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, ο διευθυντής πωλήσεων της βρετανικής βιοµηχανίας ζωοτροφών BOCM PAULS, Νίκ Μέιγορ.

Η παγκόσµια ζήτηση για το κρέας πουλερικών αναµένεται σχεδόν να διπλασιαστεί την περίοδο από το 2012 µέχρι το 2050, από τους 103 εκατ. τόνους στους 181 εκατ. τόνους και η κατανάλωση αυγών να αυξηθεί 64%, στους 102 εκατ. τόνους. Η άνοδος αυτή αποδίδεται σε τρεις σηµαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά, την αύξηση του παγκόσµιου πληθυσµού, την αύξηση του πλούτου και την αστικοποίηση. Ειδικότερα οι δυο τελευταίοι παράγοντες έχουν αυξηµένη επίδραση στη ζήτηση, καθώς οι πλουσιότεροι καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν  περισσότερο κρέας, ενώ αυτοί που ζούνε στις  µεγάλες πόλεις έχουν αυξηµένη πρόσβαση σε µεγάλη ποικιλία κρεάτων.

Το ερώτηµα που προκύπτει είναι εάν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ζωοτροφών για να καλύψουν αυτή την αύξηση των εκτρεφόµενων κοτόπουλων. Ο τοµέας της πτηνοτροφίας έχει µια µακρά ιστορία εξέλιξης, κατά τη διάρκεια της οποίας βελτιώνεται σταθερά ο συντελεστής αξιοποίησης των ζωοτροφών, κάτι που σηµαίνει ότι χρειάζεται µικρότερη ποσότητα τροφής για να παραχθεί µια δεδοµένη ποσότητα κρέατος. Ταυτόχρονα αναµένεται αύξηση της παγκόσµιας παραγωγής των αροτραίων καλλιεργειών, αν και η αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων θα είναι πολύ µικρή. Ωστόσο, η πτηνοτροφία θα πρέπει να ανταγωνιστεί για ζωοτροφές µε τις υπόλοιπες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, καθώς και µε τον τοµέα των βιοκαυσίµων, ώστε να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε δηµητριακά και ελαιούχους σπόρους.

Με δεδοµένη την αστάθεια των τελευταίων ετών στην αγορά των αγροτικών προϊόντων και την αυξηµένη ζήτηση, οι υψηλές τιµές σε προϊόντα όπως καλαµπόκι, σόγια, σιτάρι κι άλλα, αναµένεται να διατηρηθούν. Μάλιστα ο Νίκ Μέιγορ εξήγησε τη σπουδαιότητα που έχει η ανάπτυξη νέων καινοτόµων εναλλακτικών πηγών για τη διατροφή των αγροτικών ζώων, όπως οι πρωτεΐνες από έντοµα και τα ανακυκλώσιµα υπολείµµατα τροφίµων.

ΤOY NIKOY ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ
katsenios@agronews.gr
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία