BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πτώση 62% στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Στους 135.000 τόνους εκτιμά η Infobank Hellastat ότι θα διαμορφωθεί η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου.

Πτώση 62% στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου

1
0

Τα στοιχεία αφορούν την τρέχουσα εμπορική σεζόν, με την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου να υπολογίζεται μειωμένη κατά 62% σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Στη μελέτη που συνέταξε για τον κλάδο, μάλιστα, η εταιρεία μιλάει για πτώση που θα ξεπεράσει το 50% σε αρκετές από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται και μια μείωση στην κατανάλωση τα τελευταία χρόνια, μη ήπιους όμως ρυθμούς, η οποία «χτυπάει» κυρίως τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα  καθώς, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, πολλοί καταναλωτές στρέφονται στο χύμα ελαιόλαδο. Έδαφος κερδίζει, επίσης, και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας με βασικό όπλο, φυσικά, τη χαμηλή τιμή του, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις στους τυποποιητές επώνυμων κωδικών.

Την περίοδο 2012/2013 η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου εκτιμάται ότι σταθεροποιήθηκε στους 200.000 τόνους, ενώ την τρέχουσα περίοδο προβλέπεται κάμψη.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, την περίοδο 2012/2013 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, ανερχόμενη στους 357.900 τόνους, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 22%. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2013/2014 θα σημειωθεί μεγάλη πτώση κατά 62%, στους 135.500 τόνους, λόγω κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Μάλιστα, η πτώση σε αρκετές από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεπεράσει το 50%.

Όπως σημειώνει η μελέτη, το σημαντικότερο μειονέκτημα για την εγχώρια αγορά αποτελεί η παράνομη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου λόγω του περιορισμένου βαθμού τυποποίησης (στην Ελλάδα τυποποιείται μόνο το 20% της παραγωγής), με συνέπεια το μερίδιο αγοράς των επώνυμων προϊόντων είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το μέγιστο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές, εφόσον όμως περιοριστεί η διακίνηση χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών και ενισχυθεί το μερίδιο αγοράς του επώνυμου προϊόντος. Η ανοδική πορεία των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία