BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αυξημένη η παγκόσμια ζήτηση στο γάλα, μειωμένη παραγωγή για την Ελλάδα

Tα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα παράγει ακόμη λιγότερο αγελαδινό γάλα, παρουσιάζοντας μείωση παραγωγής 7% ως το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την αγορά γάλακτος.

(ΝΕ) Έτος ανάκαμψης το 2015 για το αγελαδινό γάλα

5
0

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της χώρας να επιδοθεί κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αναστρέψει τις απώλειες στην παραγωγή που θα προκαλέσει και η άρση των ποσοστώσεων από 1ης Απριλίου 2015.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία θα δουν την παραγωγή τους να αυξάνεται κατακόρυφα, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 20%,  ενώ η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών θα διευρύνεται κατά 2,3% ετησίως μέχρι το 2020. Επιπρόσθετα, η αύξηση της ζήτησης σε αναδυόμενες αγορές και κυρίως της Ρωσίας, η οποία απορροφά σημαντικές ποσότητες της ευρωπαϊκής παραγωγικής γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και της Κίνας θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

 

Ελλειμματική η εγχώρια παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση

Το 2013 η ελληνική παραγωγή ήταν 636.000 τόνους χωρίς να καλύπτει ούτε την εθνική ποσόστωση των 871.000 τόνων, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2014 δείχνουν ότι θα είναι ακόμη μικρότερη.

Μέσα σε μια πενταετία το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε 40%  και από  140.000 ζώα έπεσε κάτω από 90.000. Αλλά και φέτος εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 580.000 τόνους σημειώνοντας μείωση 7%-8% έναντι αύξησης 1,3%  στην ΕΕ.

Παράλληλα οι ανάγκες της χώρας σε γάλα είναι περίπου 1,35 εκατ. τόνους και καλύπτονται κατά 60% από εισαγωγές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

 

Διακυμάνσεις στα περιθώρια κέρδους

Σημαντικές διακυμάνσεις έχουν παρουσιάσει τα τελευταία 5 χρόνια τα περιθώρια κέρδους των γαλακτοπαραγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από τον έναν χρόνο στον άλλο λόγω του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του 2013 για τις γαλακτοκομικές φάρμες της Κομισιόν.

Ειδικότερα, μεταξύ του 2007-2009, κατά μέσο όρο τα περιθώρια κέρδους για τους γαλακτοπαραγωγούς μειώθηκαν κατά 45% λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος. Όμως, ανέκαμψαν αργότερα παρά τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη των παραγωγών χάρη στη συνεχή αύξηση της τιμής του γάλακτος.

Στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών το διάστημα 2007-2011 οι τιμές γάλακτος έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ (349 ευρώ ο τόνος κατά μέσο όρο). Παρόλα αυτά, αυξήθηκαν τα λειτουργικά κόστη στις γαλακτοκομικές μονάδες. Συνολικά, το 96% των εξειδικευμένων μονάδων στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών, αντιπροσώπευαν το 98% της παραγωγής γάλακτος των μονάδων με θετικό περιθώριο κέρδους το 2011 (έναντι του 93% το 2009).   

Μετά την πτώση του 2009 του κόστους παραγωγής γάλακτος, από τότε σταδιακά και με αμείωτο ρυθμό το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων συνεχώς αυξάνεται, με βάση το Δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (FADN) της Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το α’ τρίμηνο του 2013, το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 30% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 5 χρόνων. Στη συνέχεια, μια μείωση στα λειτουργικά κόστη και η αυξητική τάση στις τιμές του γάλακτος, ώθησαν το μικτό περιθώριο κέρδους των γαλακτοπαραγωγών σε επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Το κόστος παραγωγής του γάλακτος έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο το 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 προτού σημειώσει μια απότομη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2013. 

Ενδεικτικό είναι ότι  το διάστημα από το 2007-2008 το κόστος παραγωγής γάλακτος αυξήθηκε κατά 8%, λόγω της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Σαν αποτέλεσμα, το κόστος παραγωγής γάλακτος ανά τόνο ήταν πάνω από 20% υψηλότερο το 2013 από ότι το 2007.


Βρείτε εδώ στα αγγλικά τη σχετική έκθεση για τις Γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ το 2013.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία