Παράλληλα, το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου (IOC) σηµειώνει ότι σε υψηλά επίπεδα παραµένουν οι τιµές του ελαιολάδου και στην Ιταλία, σε ποσοστό 17% σε σχέση µε πέρσι, ενώ στην Ελλάδα, οι τιµές παραγωγού ακολουθούν µια σταθερή πορεία, σε αντίθεση µε όσα συµβαίνουν στην ισπανική και ιταλική αγορά.
IOC: Οι τιμές του ελαιολάδου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της ΜεσογείουΣτην Ιταλία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου οι τιμές παραγωγού ακολούθησαν ανοδική πορεία και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους (3,67 ευρώ το κιλό) της περιόδου, ενώ στη συνέχεια την τελευταία εβδομάδα του μήνα μειώθηκαν στα 3,65 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή είναι αυξημένη, σε ποσοτό17%, σε σχέση με την τιμή που υπήρξε την αντίστοιχη περίοδο πέρσι
Σύμφωνα με το IOC στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού φαίνεται να ακολουθούν σταθερή πορεία, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Ιταλία. Συγκεκριμένα, αν και κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2014 η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της φετινής περιόδου (2,61 ευρώ το κιλό) στη συνέχεια κατέγραψε φθίνουσα πορεία και έφτασε τον Ιούνιο στα 2,49 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή είναι στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με αυτήν που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο
Στην Τυνησία η μέση τιμή παραγωγού, στα τέλη του Ιουνίου, ήταν στα 2,43 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια μείωση (σε ποσοστό –11%) σε σχέση με την τιμή που επικρατούσε την αντίστοιχη περσινή περίοδο
Κερδοσκοπικές πιέσεις στο ισπανικό ελαιόλαδοΣύµφωνα, µε οµάδα αναλυτών του «Oil World», «η πρόσφατη ξηρασία στην Ισπανία (Μάιος – Ιούνιος) έπληξε τα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο άνθησής τους, οπότε αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις αποδόσεις ελαιολάδου τη σεζόν 2014-15».
Σηµειώνεται ότι η ξηρασία έπληξε περισσότερο την περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου παράγεται περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, και τη δεύτερη κατά σειρά ελαιοπαραγωγό περιοχή την Καστίλη-Λα Μάντσα, µε µερίδιο περίπου 6%
Ωστόσο, ορισµένοι αναλυτές σηµειώνουν ότι τα αποθέµατα της Ισπανίας έχουν ανακάµψει πάνω από 1,0 εκατ. τόνους, χάρη στην πλούσια συγκοµιδή του 2013-14, συµπεριλαµβανοµένων περίπου 780.000 τόνων στα ελαιοτριβεία και ίσως είναι άλλοι οι λόγοι που οδηγούν την αύξηση των τιµών. «Στο παιχνίδι έχουν µπει κερδοσκόποι, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τις αυξανόµενες τιµές», εξηγεί ο Yago Cruz, γενικός διευθυντής της Cruzoliva
Ανοδικά οι εισαγωγές σιτηρών της ΙσπανίαςΤαυτόχρονα, ως αποτέλεσµα της ξηρασίας έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες στις αγορές για αύξηση των εισαγωγών σιτηρών της Ισπανίας.
Το υπουργείο γεωργίας της χώρας, υπολογίζει σε µια πτώση της παραγωγής σιτηρών (εκτός του καλαµποκιού) της τάξης του 17%, στους 16,10 εκατ. τόνους.
Αγροτικοί συνεταιρισµοί της Ισπανίας προβλέπουν ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 14.81 εκατ. τόνους, ενώ η Ένωση Έµπορων Σιτηρών (ACCOE) εκτιµά ότι η παραγωγή θα κινηθεί στους 13.77 εκατ. τόνους, γεγονός που θα συνιστούσε µια πτώση σχεδόν 30% από έτος σε έτος.
 
IOC: Οι τιμές του ελαιολάδου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της ΜεσογείουΣτην Ιταλία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου οι τιμές παραγωγού ακολούθησαν ανοδική πορεία και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους (3,67 ευρώ το κιλό) της περιόδου, ενώ στη συνέχεια την τελευταία εβδομάδα του μήνα μειώθηκαν στα 3,65 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή είναι αυξημένη, σε ποσοτό17%, σε σχέση με την τιμή που υπήρξε την αντίστοιχη περίοδο πέρσι
Σύμφωνα με το IOC στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού φαίνεται να ακολουθούν σταθερή πορεία, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Ιταλία. Συγκεκριμένα, αν και κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2014 η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της φετινής περιόδου (2,61 ευρώ το κιλό) στη συνέχεια κατέγραψε φθίνουσα πορεία και έφτασε τον Ιούνιο στα 2,49 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή είναι στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με αυτήν που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο
Στην Τυνησία η μέση τιμή παραγωγού, στα τέλη του Ιουνίου, ήταν στα 2,43 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια μείωση (σε ποσοστό –11%) σε σχέση με την τιμή που επικρατούσε την αντίστοιχη περσινή περίοδο
Κερδοσκοπικές πιέσεις στο ισπανικό ελαιόλαδοΣύµφωνα, µε οµάδα αναλυτών του «Oil World», «η πρόσφατη ξηρασία στην Ισπανία (Μάιος – Ιούνιος) έπληξε τα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο άνθησής τους, οπότε αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις αποδόσεις ελαιολάδου τη σεζόν 2014-15».
Σηµειώνεται ότι η ξηρασία έπληξε περισσότερο την περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου παράγεται περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, και τη δεύτερη κατά σειρά ελαιοπαραγωγό περιοχή την Καστίλη-Λα Μάντσα, µε µερίδιο περίπου 6%
Ωστόσο, ορισµένοι αναλυτές σηµειώνουν ότι τα αποθέµατα της Ισπανίας έχουν ανακάµψει πάνω από 1,0 εκατ. τόνους, χάρη στην πλούσια συγκοµιδή του 2013-14, συµπεριλαµβανοµένων περίπου 780.000 τόνων στα ελαιοτριβεία και ίσως είναι άλλοι οι λόγοι που οδηγούν την αύξηση των τιµών. «Στο παιχνίδι έχουν µπει κερδοσκόποι, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τις αυξανόµενες τιµές», εξηγεί ο Yago Cruz, γενικός διευθυντής της Cruzoliva
Ανοδικά οι εισαγωγές σιτηρών της ΙσπανίαςΤαυτόχρονα, ως αποτέλεσµα της ξηρασίας έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες στις αγορές για αύξηση των εισαγωγών σιτηρών της Ισπανίας.
Το υπουργείο γεωργίας της χώρας, υπολογίζει σε µια πτώση της παραγωγής σιτηρών (εκτός του καλαµποκιού) της τάξης του 17%, στους 16,10 εκατ. τόνους.
Αγροτικοί συνεταιρισµοί της Ισπανίας προβλέπουν ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 14.81 εκατ. τόνους, ενώ η Ένωση Έµπορων Σιτηρών (ACCOE) εκτιµά ότι η παραγωγή θα κινηθεί στους 13.77 εκατ. τόνους, γεγονός που θα συνιστούσε µια πτώση σχεδόν 30% από έτος σε έτος.