BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αύξηση της ζήτησης για δημητριακά και ζωικά προβλέπουν ΟΟΣΑ και FAO

Η ζήτηση για τα γεωργικά προϊόντα αναμένεται να παραμείνει σταθερή, όμως σε χαμηλότερες τιμές από ό, τι κατά την τελευταία δεκαετία αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO για τις αγορές βασικών αγροτικών προϊόντων για το διάστημα 2014 – 2023. Προβλέπει δε, «φρένο» στις τιμές που συνδέονται με τα σιτηρά για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα είναι 15% υψηλότερη το 2023 απ’ ότι κατά την περίοδο 2011-13.

Αύξηση της ζήτησης για δημητριακά και ζωικά προβλέπουν ΟΟΣΑ και FAO

0
0
Η επέκταση της παραγωγής των καλλιεργειών τροφίμων θα είναι πιο συγκρατημένη κατά την επόμενη δεκαετία, αναφέρει η έκθεση, με την παραγωγή σιταριού να αυξάνεται κατά περίπου 12% και ρυζιού κατά 14%, πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά ανάπτυξης της προηγούμενης δεκαετίας. Αντίστοιχα, η παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% κατά την εξεταζόμενη περίοδο

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι τα δημητριακά παραμένουν στο επίκεντρο της διατροφής παγκοσμίως, όσο τα εισοδήματα και η αστικοποίηση αυξάνονται, η διατροφή του πληθυσμού αλλάζει με αποτέλεσμα να μεγαλώνει  η ζήτηση  σε πρωτεΐνες, λιπαρά και ζάχαρη σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαιτέρως στην Ινδία.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις ΟΟΣΑ-FAO αναφέρουν ότι τέτοιου είδους διατροφικές αλλαγές, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, θα απαιτήσουν σημαντική αύξηση της παραγωγής κατά την προσεχή δεκαετία. Με οδηγό τη ζήτηση από Ασία και Λατινική Αμερική, οι αναπτυσσόμενες περιοχές θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 75% της πρόσθετης γεωργικής παραγωγής κατά την επόμενη δεκαετία.

Η γεωργία έως το 2023 πρέπει να παρέχει όχι μόνο περισσότερη τροφή για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά και πρώτη ύλη για βιομηχανική χρήση, όπως τα βιοκαύσιμα και ζωοτροφές. Η παρούσα πτώση των τιμών των μεγάλων καλλιεργειών αναμένεται να συνεχιστεί κατά τα επόμενα 2 χρόνια πριν σταθεροποιηθούν στα επίπεδα πάνω από την περίοδο προ του 2008, αλλά κάτω από τις πρόσφατα υψηλά επίπεδα, συμπληρώνει ο ΟΟΣΑ και ο FAO. Η ζήτηση για τα γεωργικά προϊόντα αναμένεται να παραμείνει σταθερή, όμως σε χαμηλότερες τιμές από ό, τι κατά την τελευταία δεκαετία.

Αύξηση 15% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών έως το 2023Η έκθεση  αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να είναι 15% υψηλότερη το 2023 απ’ ότι κατά την περίοδο 2011-13. Ταχύτερη αύξηση της παραγωγής αναμένεται στους  ελαιούχους σπόρους, σε ποσοστό 26% κατά τα επόμενα 10 χρόνια, τάση που καθοδηγείται από την ισχυρή ζήτηση για βιοκαύσιμα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, και τις αυξανόμενες απαιτήσεις για ζωοτροφές σε αναπτυσσόμενες περιοχές.

Η επέκταση της παραγωγής των καλλιεργειών τροφίμων θα είναι πιο συγκρατημένη κατά την επόμενη δεκαετία, αναφέρει η έκθεση, με την παραγωγή σιταριού να αυξάνεται κατά περίπου 12% και ρυζιού κατά 14%, πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά ανάπτυξης της προηγούμενης δεκαετίας. Η παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% κατά την επόμενη δεκαετία, εστιαζόμενη κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στη Ρώμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría, δήλωσε: «Οι αγορές αγροτικών προϊόντων επιστρέφουν σε πιο σταθερές συνθήκες μετά από μια περίοδο ασυνήθιστα υψηλών τιμών. Αυτό έγινε με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, όμως, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Για το εμπόριο, την παραγωγικότητα και την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι  κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν κοινωνική προστασία στους πιο ευάλωτους και να αναπτύξουν εργαλεία για να βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγικότητα. Η επίτευξη κερδών με τρόπους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων  παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα»

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Jose Graziano da Silva, πρόσθεσε με τη σειρά του: «Φέτος το μήνυμα των προβλέψεων είναι πιο θετικό για τους αγρότες, οι οποίοι αντέδρασαν πολύ γρήγορα στις υψηλές τιμές και αύξησαν την παραγωγή τους, έτσι ώστε τώρα να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα αποθέματα. Προβλέπουμε ότι οι τιμές που συνδέονται με τα σιτηρά θα μειωθούν τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια. Η εικόνα είναι διαφορετική για το κρέας και τα ψάρια, όπου είμαστε αντιμέτωποι με μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Οι καλές επιδόσεις του γεωργικού τομέα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας».
Αύξηση στην αγροτική παραγωγικότητα της ΙνδίαςΣε μια ειδική αναφορά στην Ινδία, οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση στην παραγωγή τροφίμων και της κατανάλωσης, κυρίως σε  τομείς προστιθέμενης αξίας, όπως η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και η υδατοκαλλιέργεια. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία της παραγωγής και τις υποδομές σε συνδυασμό με επιχορηγήσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συνέβαλαν στην έντονη αύξηση της παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία, αναφέρει η έκθεση, ενώ η πίεση στους πόρους αναμένεται να μειώσει τα ποσοστά αύξησης της παραγωγής κατά τα επόμενα χρόνια.
Ενώ οι Ινδοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό χορτοφάγοι, η διατροφή τους αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Δεδομένου ότι η κατανάλωση δημητριακών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών αυξάνεται, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα θα βελτιωθεί. Η Ινδία είναι σήμερα η χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο με  επισιτιστική ανασφάλεια.
Βασικά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ-FAO
Σιτηρά: Τα αποθέματα σιτηρών αναμένεται να αυξηθούν, με τα αποθέματα ρυζιού στην Ασία να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ελαιούχοι σπόροι: Το μερίδιο των καλλιεργούμενων εκτάσεων που φυτεύτηκαν παγκοσμίως με τους ελαιούχους σπόρους συνεχίζει να αυξάνεται, αν και σε ένα βραδύτερο ρυθμό από ό, τι τα τελευταία χρόνια, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα ωθεί τις τιμές.

Ζάχαρη: Μετά την εξασθένηση στα τέλη του 2013, οι τιμές θα ανακάμψουν, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Οι εξαγωγές από τη Βραζιλία, που αποτελεί βασικό εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, θα επηρεασθεί από την αγορά αιθανόλης.

Κρέας: Η ζήτηση για εισαγωγές από την Ασία, καθώς και η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου στη  Βόρεια Αμερική θα προσφέρουν στήριξη στις τιμές οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα μέσα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. Οι τιμές του βοείου κρέατος θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Το κρέας πουλερικών θα ξεπεράσει το χοιρινό και θα γίνει το κορυφαίο σε κατανάλωση κρέας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Γαλακτοκομικά: Οι τιμές θα πέσουν ελαφρώς από τα σημερινά υψηλά επίπεδα λόγω της παρατεταμένης αύξησης της παραγωγής στις κυριότερες χώρες παραγωγής και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης στην Κίνα. Η Ινδία θα ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο, με έμφαση στις εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη.

Κυρέλα Πέτρου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία