BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

«Πύρρειος νίκη» για τα ισπανικά κρασιά

Η Ισπανία πέτυχε να καταστεί τη χρονιά 2013/14 ο µεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσµο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν έτοιµη γι’ αυτή τη…. διάκριση. Η µείωση της εγχώριας κατανάλωσης σε συνδυασµό µε την υστέρηση που παρουσιάζει η ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας, δηµιούργησαν µεγάλο πλεόνασµα στην αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

«Πύρρειος νίκη» για τα ισπανικά κρασιά

3
0
Το γεγονός αυτό, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας (Magrama), θα οδηγήσει µεγάλο µέρος της παραγωγής σε απόσυρση (χωρίς επιδοτήσεις), µέσω απόσταξης.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι στην Ισπανία, οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής οίνου κατά 41%, φθάνοντας τα 50 εκατ. εκατόλιτρα. Με τον τρόπο αυτό η Ισπανία κατάφερε να υπερβεί την παραγωγή των ανταγωνιστών της και συγκεκριµένα της Γαλλίας και της Ιταλίας, η παραγωγή των οποίων διαµορφώθηκε σε 42 και 47 εκατ. εκατόλιτρα, αντίστοιχα.  Η εξέλιξη αυτή εκτιµάται ότι ήταν θέµα χρόνου, δεδοµένων των τεράστιων εκτάσεων που καλύπτουν οι αµπελώνες της χώρας

Περισσότερο από το 50% της συγκοµιδής του προηγούµενου έτους προήλθε από την οινοπαραγωγική περιοχή της Castilla-La Mancha, στην κεντρική Ισπανία. Όπως αναφέρεται σε δηµοσίευµα της εφηµερίδας Guardian, για πολλά χρόνια, η αναποτελεσµατικότητα των µεθόδων παραγωγής, είχε φέρει την Ισπανία σε µειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισµού.  Ωστόσο, οι πρόσφατες επενδύσεις σε συστήµατα φύτευσης και άρδευσης, σε συνδυασµό µε τη νέα στρατηγική που εφαρµόσθηκε στην καλλιέργεια, απέδωσαν τα µέγιστα, πάντα µε την αρωγή του καιρού.

Αν και γνωστά στην Ισπανία, τα κρασιά από την La Mancha δεν έχουν επιτύχει την ίδια αναγνώριση στο εξωτερικό, όπως τα La Rioja και Cava. Οι Ισπανοί παραγωγοί επενδύουν συστηµατικά στο µάρκετινγκ για την προώθηση των κρασιών τους στο εξωτερικό, εστιάζοντας στις αγορές της Κίνα και των ΗΠΑ, ωστόσο το εγχείρηµα εκτιµάται ως εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η διεθνής αγορά οίνου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Τα προβλήµατα   στην ισπανική αγορά εκυιµάται  ότι επιδεινώνει ο κατακερµατισµός που επικρατεί

Μέρος της πρόκλησης που αντιµετωπίζουν οι ισπανικές οινοποιίες, είναι ότι η εγχώρια ζήτηση µειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δηµοσίευµα, πριν από οκτώ χρόνια, οι Ισπανοί κατανάλωναν περισσότερο κρασί απ’ όσο εξήγαγαν, αλλά την τελευταία διετία η χώρα έχει εξάγει περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας που καταναλώνει. Ετσι η βιοµηχανία οίνου στηρίζεται όλο και περισσότερο στη διεθνή αγορά
Σύµφωνα µε στοιχεία του Euromonitor, στην ισπανική αγορά δραστηριοποιούνται 72 επώνυµες εταιρείες και περισσότερα από 500 οινοποιεία, µε την µεγαλύτερη εταιρεία να αντιπροσωπεύει µόλις το 11% του συνολικού όγκου πωλήσεων. Οι πωλήσεις οίνων στην Ισπανία µειώθηκαν το 2012 κατά 5% σε αξία φθάνοντας τα 4,5 δισ. ευρώ και εκτιµάται ότι θα συνεχίσουν να µειώνονται σε όγκο τα αµέσως επόµενα χρόνια, µε µέσο ετήσιο ρυθµό 1%.
Στην απόσταξη το πλεόνασμαΣτην οριστική απόσυρση από την αγορά 4.000.000 εκατόλιτρων οίνων, έξοδο δηλαδή µέσω απόσταξης από την αγορά χωρίς επιδοτήσεις, κατέληξαν το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας (Magrama)  και ο οινικός κλάδος της χώρας.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στόχος του µέτρου αυτού είναι να αποσυµφορηθεί η ισπανική αγορά, από την πληθώρα του όγκου του τελευταίου τρυγητού.

Συγκεκριµένα, 3.500.000 έως 4.000.000 εκατόλιτρα λευκών και ερυθρών οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη πρέπει να αποσταχθούν για βιοµηχανικούς ή ενεργειακούς σκοπούς κατά τους επόµενους µήνες, σύµφωνα µε το άρθρο 167 της κοινής οργάνωσης της αµπελοοινικής αγοράς (η οποία καθορίζει τους «κανόνες εµπορίας των οίνων, συµπεριλαµβανοµένων χυµών σταφυλιών και γλευκών)

Το µέτρο θα είναι υποχρεωτικό για τους συνεταιρισµούς που έχουν µέση απόδοση υψηλότερη από 80 εκατόλιτρα ανά εκτάριο κατά την τελευταία τετραετία και διατηρούν υψηλά επίπεδα αποθεµάτων. Σηµειώνεται ότι η UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων) της Castilla-La Mancha, αρνήθηκε να συµµετάσχει σε αυτή τη συµφωνία, εκτιµώντας ότι έπρεπε να ληφθεί κάποιο διαφορετικό µέτρο, που δεν θα στερούσε την ενίσχυση
Μετά την εφαρµογή αυτής της πολιτικής, το υπουργείο έχει προτείνει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα δράσεων, µε στόχο τη ρύθµιση της προσφοράς, τη σταθεροποίηση των αγορών και τη βελτίωση της οργάνωσης  και του συντονισµού του εν λόγω τοµέα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία