BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

«Βόρειοι και Νότιοι» φέτος η παραγωγή στα αχλάδια Κρυστάλλια

Ξεκίνησε την τελευταία εβδοµάδα η συγκοµιδή αχλαδιών της ποικιλίας Κρυστάλλια, παρουσιάζοντας άκρως διαφορετικά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα µε την περιοχή παραγωγής. Ετσι, ικανοποιητική εικόνα εμφανίζει το προϊόν στην περιοχή του Τυρνάβου, ενώ προβλήµατα αντιµετωπίζει η παραγωγή της Πελοποννήσου και συγκεκριµένα οι περιοχές παραγωγής της Αργολίδας και Κορινθίας, που επλήγησαν περισσότερο από κακές καιρικές συνθήκες και ασθένειες.

«Βόρειοι και Νότιοι» φέτος η παραγωγή στα αχλάδια Κρυστάλλια

2
0
Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, µε την παραγωγή να έχει πληγεί από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες. Σύµφωνα µε όσα αναφέρει ο Ευάγγελος Λίτσιος, παραγωγός από την ορεινή Αργολίδα, «η καλλιέργεια παρουσιάζει ακαρπία, λόγω του παγετού που επικράτησε την άνοιξη, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στους παραγωγούς, δεδοµένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ακαρπία». Εντονα είναι τα προβλήµατα στην Κορινθία, όπου «η παραγωγή έχει πληγεί από βακτηριακό κάψιµο και το έντοµο ψύλλα», αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Ανδρικόπουλος.

«ΤΑ ΠΡΟΒΛΗµΑΤΑ θα οδηγήσουν τους παραγωγούς σε εκριζώσεις, όπως συνέβη και πέρυσι µε την Κοντούλα», εκτιµά ο κ. Κατσίγιαννης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συγκεκριµένη ποικιλία – η συγκοµιδή της οποίας ολοκληρώνεται- έχει πληγεί και φέτος από βακτηριακό κάψιµο. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για κίνδυνο εισαγωγής –µέσω Ισπανίας- αχλαδιών αµφιβόλου ποιότητας, όπως συνέβη και προηγούµενες χρονιές.

ΌΠΩΣ αναφέρει ο Ευάγγελος Χαλούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Tyrnavos Fruit, «η συγκοµιδή στα Κρυστάλλια έχει ξεκινήσει µε καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και ελαφρώς αυξηµένη σε ποσότητα σε σχέση µε πέρυσι, ενώ ικανοποιητικά είναι και τα µεγέθη, διαψεύδοντας τους φόβους που είχαν εκφραστεί για µικροκαρπία της παραγωγής». Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι τιµές παραγωγού στην περιοχή διαµορφώνονται µεταξύ 0,70 -1,00 ευρώ το κιλό, αναλόγως ποιότητας και µεγέθους.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εβδοµάδα ξεκίνησε η συγκοµιδή της ποικιλίας Κρυστάλλια από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Άγιου Βασιλείου Κορινθίας και, σύµφωνα µε όσα αναφέρει ο ∆ηµήτρης Κατσίγιαννης, γραµµατέας του Συνεταιρισµού, «η φετινή παραγωγή είναι µειωµένη κατά 50%». Όπως ο ίδιος αναφέρει « η παραγωγή έχει πληγεί από το έντοµο ψύλλα, η καταπολέµηση του οποίου έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κοστολόγια των παραγωγών αχλαδιού, τη στιγµή που οι τιµές διαµορφώνονται στα 60 -65 λεπτά το κιλό, έναντι 80 λεπτών πέρυσι».

ΣΗµΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι µειωµένη παραγωγή αχλαδιών σε σχέση µε πέρυσι αναµένει η Ευρώπη, καθώς λιγότερη είναι η παραγωγή σε όλες τις βασικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία). Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην επικράτηση δυσµενών καιρικών συνθηκών το χειµώνα και την άνοιξη. Ειδικότερα για την Ισπανία αναφέρεται ότι περιοχές στα νότια έχουν πληγεί από παγετό, ενώ οι καλλιεργούµενες εκτάσεις µειώθηκαν.

Λιγότερα αχλάδια στην ΕυρώπηΜικρότερη κατά 2% αναµένεται φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή αχλαδιών, έναντι του 2013, σύµφωνα µε την πρόβλεψη του World Apple and Pear Association.

Συγκεκριµένα, η συνολική παραγωγή αχλαδιών στην Ευρώπη το 2014, αναµένεται να κινηθεί όχι µόνο χαµηλότερα από το προηγούµενο έτος, αλλά και 1% κάτω από το µέσο όρο των τελευταίων τριών ετών. Η ευρωπαϊκή παραγωγή της ποικιλίας conference αναµένεται να µειωθεί κατά 1% και της williams κατά 9%. Ωστόσο η παραγωγή της ποικιλίας abate αναµένεται να αυξηθεί κατά 17%.

Ειδικότερα, µειωµένη αναµένεται η παραγωγή της Ιταλίας, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του χειµώνα και της άνοιξης, παρά το γεγονός ότι η καλλιεργούµενη έκταση της ποικιλίας Abate Fetel είναι σταθερή ή ελαφρώς αυξηµένη. Σηµειώνεται ότι πέρυσι η παραγωγή της Ιταλίας έφθασε τους 726.000 τόνους.
Στη Γαλλία, αν και οι κλιµατολογικές συνθήκες ήταν καλές, οι ποσότητες προβλέπονται µειωµένες. Παρατηρείται, επίσης, µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, γήρανση των φυτεύσεων και ανεπαρκής ρυθµός ανανέωσης. Η παραγόµενη ποσότητα το 2013 ήταν 161.000 τόνοι.

Καλή αναµένεται να είναι η παραγωγή αχλαδιών της Ισπανίας, αν και ορισµένες περιοχές στα νότια της χώρας επλήγησαν από τον παγετό. Η καλλιεργούµενη ποσότητα µειώνεται, ενώ η ποιότητα αναµένεται να είναι καλύτερη και πιο οµοιογενής από την περσινή χρονιά. Η παραγωγή της χώρας διαµορφώθηκε πέρυσι στους 389.000 τόνους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά αχλαδιού στο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη 14 Αυγούστου 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία