BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ενισχυμένη η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι

Η αυξηµένη ζήτηση για βαµβάκι στην παγκόσµια αγορά θα αντισταθµίσει τη µεγαλύτερη παραγωγή που αναµένεται για το 2014/15, ενώ τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα προβλέπονται ελαφρώς χαµηλότερα κατά την συγκεκριµένη περίοδο.

Νέα απειλή από το πράσινο σκουλήκι για το βαμβάκι

18
0

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του USDA, το παγκόσµιο εµπόριο βάµβακος θα ενισχυθεί, ωστόσο ανησυχία προκαλεί στις µεγάλες χώρες παραγωγής, η πολιτική µείωσης εισαγωγών που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κίνας. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το µερίδιο των ΗΠΑ στις εισαγωγές βάµβακος της Κίνας, διαµορφώθηκε κάτω από το 25%, όταν το 2004 βρισκόταν στο 50%. Λόγω αυτών των δεδοµένων, το USDA προχώρησε σε µείωση της µέσης τιµής παραγωγού στις ΗΠΑ, κατά 3 σεντς, φθάνοντας τα 65 σεντς ανά λίβρα.

Στην εγχώρια αγορά οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι οι καιρικές συνθήκες θα συνδράµουν, ώστε να περιορισθεί στο ελάχιστο η οψιµότητα που παρουσιάζει η καλλιέργεια, προκειµένου να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της ελληνικής παραγωγής. Ταυτόχρονα, αβεβαιότητα επικρατεί σε σχέση µε τις τιµές που θα επικρατήσουν, καθώς οι χρηµατιστηριακές τιµές συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, λόγω των εκτιµήσεων για υψηλή παραγωγή των ΗΠΑ και περαιτέρω µείωση εισαγωγών στην Κίνα. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται και η χαµηλή –για την εποχή- διενέργεια προπωλήσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία