BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Βουτιά στο γάλα από τη μειωμένη ζήτηση

Πτώση κατά 17% στην παγκόσµια χρηµατιστηριακή τιµή γαλακτοκοµικών προϊόντων σηµειώθηκε µεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Αυτό σηµαίνει ότι οι τιµές είναι τώρα περίπου 50% κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους κατά την έναρξη του 2014.

Τύμπανα πολέμου από τους αγελαδοτρόφους

2
0
Η πτώση των τιµών έρχεται ως αποτέλεσµα της µείωσης της παγκόσµιας ζήτησης για γάλα, του εµπάργκο της Ρωσίας στα γαλακτοκοµικά της Ευρώπης και τη διαρκή µείωση στα έσοδα των γαλακτοβιοµηχανιών που προέρχονται από τις πωλήσεις βουτύρου και κρέµας γάλακτος. Σηµειώνεται ότι την περασµένη βδοµάδα οι τιµή στο γάλα στο χρηµατιστήριο του Σικάγο διαµορφώθηκε στα 24,05 σεντς ανά λίµπρα.

Σε επίπεδο ΕΕ οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν να αντιµετωπίσουν και την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος την άνοιξη του 2015, όµως για την ώρα οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Το µόνο σίγουρο είναι η εκτίναξη της γαλακτοπαραγωγής της Ιρλανδίας και οι µεγαλύτερες ευκαιρίες για εξαγωγές στην αγορά της Ασίας. Σύµφωνα, όµως, µε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Γάλακτος (EMB), Romuald Schaber, θα ήταν καλύτερο το καθεστώς των ποσοστώσεων γάλακτος που θα ισχύει ως τις αρχές του 2015 «να λειτουργήσει ως εργαλείο σταθεροποίησης της αγοράς», ώστε να αποφευχθούν µικρές κρίσης και το ρωσικό εµπάργκο

Την ίδια ώρα, περικοπές της τάξης των 1,75ppl (0,022 ευρώ ανά λίτρο) και των 29,00 ppl (0,36 ευρώ το λίτρο) ανακοίνωσαν οι κορυφαίες γαλακτοβιοµηχανίες Dairy Crest και Müller στα συµβόλαια από 1η Οκτώβρη.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία