BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πληρώνει φέτος η αγορά τη χοντρόρωγη σουλτανίνα

Το «ξεσκαρτάρισµα» που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό σε εµπόρους αλλά και αµπελουργούς, δηµιουργεί νέα δεδοµένα στην αγορά των επιτραπέζιων σταφυλιών, όπου οι συνθήκες φέτος µοιάζουν πιο ώριµες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τη εφημερίδας Agrenda.

Με τα όψιμα επιτραπέζια σταφύλια θα «τζιράρουν» οι παραγωγοί

6
0
Βέβαια, η όχι άριστη ποιότητα των πρώιµων ποικιλιών εµπόδισε την αγορά να ξεκινήσει µε δεξί, οι εξελίξεις ωστόσο δείχνουν ότι τα πράγµατα διορθώνονται και ότι µέρα µε τη µέρα βελτιώνονται και οι τιµές παραγωγού για τις µεσοπρώιµες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση οι καλές ποιότητες της σουλτανίνας που αρχίζει να κόβεται στις νότιες περιοχές διεκδικεί µε αξιώσεις το ένα ευρώ το κιλό, τιµή τουλάχιστον κατά 10% καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή

Το γεγονός πάντως ότι στην αγορά έχουν µείνει λίγοι παραλήπτες - αγοραστές, οδηγεί σε αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές και εκεί που το εµπόριο έδινε 1 ευρώ για ρόγα των 19 χιλιοστών, τώρα πληρώνει την ίδια τιµή για τα 22 χιλιοστά. Ευτυχώς για τους παραγωγούς η παραγωγή φέτος πιάνει εύκολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κάτι που διευκολύνει τις διαπραγµατεύσεις.

Με καλές προϋποθέσεις ξεκίνησαν φέτος οι παραδόσεις και στην περιοχή της Καβάλας. Στις πρώιµες ποικιλίες, η παραγωγή π.χ. Βικτώρια που δεν προσβλήθηκε από τον περονόσπορο έπιασε και 47 λεπτά το κιλό, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη σουλτανίνα που αρχίζει τρύγο από την ερχόµενη εβδοµάδα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η δύσκολη αγορά της τελευταίας τριετίας έχει κάνει πολλούς παραγωγούς να περιορίσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν µε επιτραπέζια σταφύλια, καθώς όπως λένε, το κόστος της καλλιέργειας φτάνει τα 80 λεπτά το κιλό και η πώληση κάτω απ’ αυτή την τιµή σηµαίνει ότι γράφεις ζηµιές.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία