BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αισιόδοξες οι προβλέψεις της Ελ3Π για ελαιόλαδο και ελιές

Σχετική αισιοδοξία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, μετά από την καταστροφική περσινή χρονιά, επιτρέπουν οι σημερινές εκτιμήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διοικητικού Συμβουλίου των ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π).

Μέτρα για τις ελληνοποιήσεις ελαιολάδου ζητάει ο ΕΛ3Π

1
0

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παραγωγή ελαιολάδου, ξεπερνώντας το σοκ της καταστροφικά μειωμένης περσινής παραγωγής, κυμαίνεται σήμερα στους 250-260 χιλ. τόνους. Αναμένεται ως εκ τούτου να επανέλθει σε συνολική παραγωγή που θα είναι ελαφρά μειωμένη, πλησιάζοντας όμως τον εθνικό μέσο όρο.

 Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και για την ποιότητα, η οποία θα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με την περσινή.  Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μειωμένη ισπανική παραγωγή -κάτω του ενός εκατομμυρίου έναντι του περσινού 1,7 εκ. τόνων-, οι τιμές θα διακυμανθούν σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Παρόμοιες με αυτές του ελαιολάδου είναι οι εκτιμήσεις και για τις επιτραπέζιες ελιές. Ξεπερνώντας και εδώ το περσινό σοκ, εφέτος η  παραγωγή θα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο, ενώ θα είναι αρκετά καλή στις περιοχές όπου έβρεξε ικανοποιητικά τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης ικανοποιητική είναι η ποιότητα λόγω περιορισμένων προσβολών, όπως ο δάκος και καλών μεγεθών  ιδίως στους ελαιώνες που δεν αμελήθηκαν οι σωστές καλλιεργητικές πρακτικές. Να σημειωθεί ότι η αυξημένη παραγωγή είναι λογικό να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση των τιμών σε σύγκριση με πέρυσι, αν και το συνολικό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, αναμένεται να αυξηθεί. Τα δεδομένα αφορούν σε όλες τις ποικιλίες Χαλκιδικής, Κονσερβολιά, Καλαμών, Θρούμπα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία