BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Οι 5 προτεραιότητες του ευρωπαϊκού τομέα της ζάχαρης ως το 2020

Πέντε προτεραιότητες για τα επόμενα 5 χρόνια, οι οποίες αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και την ανάδειξη των κοινωνικο- οικονομικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχει στις αγροτικές – και όχι μόνο - περιοχές της Ε.Ε., θέτει ο ευρωπαϊκός τομέας της ζάχαρης, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Ευρωκοινοβούλιο και προσεχώς από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσεχή νομοθετική περίοδο (2014-2019).

Να φορολογηθεί η ζάχαρη ζητούν οι επιστήμονες

1
0

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Παραγωγών Ζάχαρης (CEFS), δηλαδή ο κεντρικός φορέας που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους παραγωγούς ζάχαρης, με σχετικό φυλλάδιο που δημοσιοποίησε θέτει συνοπτικά τις εξής προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια:

- Συνέχιση της βελτιστοποίησης της ανταγωνιστικότητας του τομέα, για παράδειγμα, μέσω επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και η συμβολή στην οικονομία της ΕΕ και στην ανάκαμψή της.

-Εξασφάλιση μιας καλά λειτουργούσας ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς με σταθεροποιημένο εφοδιασμό ζάχαρης μέσω συνεπών και συνεκτικών πολιτικών για την γεωργία, το εμπόριο και την ανάπτυξης.

-Προώθηση του τομέα ως πρωτοπόρου στην χρήση πόρων και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και στην κοινωνικο-οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, που θέτει γερές βάσεις για την πράσινη οικονομία της Ε.Ε.

-Την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης συζήτησης σχετικά με τις επιπτώσεις των σακχάρων στην υγεία που αποδεικνύει ότι η ζάχαρη έχει τη θέση της σε μια ισορροπημένη διατροφή ως μέρος ενός υγιεινού, δραστήριου τρόπου ζωής.

-Την χωρίς αποκλεισμούς, διατήρηση της συνεργασίας και των εποικοδομητικών σχέσεων με τους βασικούς εταίρους (κυρίως τους τευτλοπαραγωγούς, τις εμπορικές ενώσεις και τους προμηθευτές ζάχαρης από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (AKE)) εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των Παραγωγών Ζάχαρης (CEFS)

Η CEFS (Comité Européen des Fabricants de Sucre) εκπροσωπεί της ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής και ραφιναρίσματος ζάχαρης - 62 εταιρείες σε 21 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και στην Ελβετία.

Σημειώνεται πως τα τεύτλα καλλιεργούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία σε 19 κράτη μέλη από 109 εργοστάσια, τα οποία αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, στηρίζοντας 150.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δημιουργώντας περίπου 180.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία