BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κάτω από τα 75 δολάρια προβλέπεται το πετρέλαιο

Ένα πεντάµηνο συνεχούς πτώσης στη διάρκεια του οποίου οι τιµές του έχουν υποχωρήσει σωρευτικά κατά 25% συµπλήρωσε την εβδοµάδα που µας πέρασε το πετρέλαιο, σύφμωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi Exclusive.

Εκτός περικοπών το αγροτικό πετρέλαιο

1
0
Στα θεµελιώδη στοιχεία της αγοράς που έχουν να κάνουν µε την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, τη µείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Κίνα και την διάψευση των προσδοκιών για µείωση της τροφοδοσίας από τη Μέση Ανατολή (λόγω των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει εκεί), ήρθε να προστεθεί η νέα άνοδος του δολαρίου, συνεπεία των βελτιωµένων προοπτικών της αµερικανικής οικονοµίας.

∆ολάριο και πετρέλαιο είναι «δεµένα» µε αντίστροφη σχέση. Και, όπως τονίζει ο Ben Le Brun, αναλυτή της αυστραλιανής OptionsXpress, «οτιδήποτε τιµολογείται σε αµερικανικό δολάριο, βρίσκεται αντιµέτωπο µε πτώση µετά τις ανακοινώσεις της Fed. Κι αυτό ισχύει για όλο το φόσµα των εµπορευµάτων». Έτσι, η ισχυροποίηση του αµερικανικού νοµίσµατος είχε ως αποτέλεσµα το δεύτερο να υποχωρήσει την Πέµπτη κατά 1%. Το brent έπεσε κάτω από τα 87 δολάρια στα 86,24 δολάρια το βαρέλι ενώ το αργό στα 81,12 δολάρια. 

Είχε προηγηθεί ένα διήµερο µικρής ανόδου που υποστηρίχθηκε από τα στοιχεία για χαµηλότερα του αναµενοµένου αποθέµατα στις ΗΠΑ (2,1 εκατ. βαρέλια έναντι των 3,4 εκατ. που εκτιµούσαν οι αναλυτές). Ωστόσο, όπως σχολίασε η Phillip Futures, «το γεγονός ότι τα αποθέµατα αργού αυξήθηκαν µε χαµηλότερους του αναµενοµένου ρυθµούς δεν αναιρεί ότι η αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά».

Για την Ελλάδα βεβαίως, και δη τους καταναλωτές, των αγροτών συµπεριλαµβανοµένων, η άνοδος του δολαρίου λειτουργεί βραχυπρόθεσµα επιβαρυντικά καθώς ο «µαύρος χρυσός» αγοράζεται µε το αµερικανικό νόµισµα. Με λίγα λόγια, η χώρα µας θα αγοράζει ακριβότερα και το κόστος αυτό πιθανότατα θα µεταφερθεί στον καταναλωτή.
Πάντως, για τους περισσότερους αναλυτές, η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου δε θα σταµατήσει εδώ. Η Goldman Sachs  εκτιµά ότι η τιµή του αργού στο πρώτο τρίµηνο του 2015 θα πέσει στα 75 δολάρια το βαρέλι ενώ εκείνη του brent στα 85 δολάρια. Πιο «επιθετικές» οι προβλέψεις της για το β’ τρίµηνο όταν, όπως υποστηρίζει, η υπερπροσφορά θα γίνει περισσότερο αισθητή µε αποτέλεσµα η τιµή του αργού να κατρακυλήσει στα 70 δολάρια το βαρέλι και του brent στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Πιο επιφυλακτική, από την πλευρά της, χωρίς όµως και αυτή να ξεπερνάει το «όριο» των 100 δολαρίων, εµφανίζεται η Standard Chartered, διατυπώνοντας πρόβλεψη για το brent στα 98 δολάρια το βαρέλι

 Από την πλευρά του, ο T. Akuta, επικεφαλής οικονοµολόγος της Mitsubishi UFJ Research & Consulting συµφωνεί ότι το «πετρέλαιο έχει πράγµατι περιθώριο να υποχωρήσει κι άλλο, αλλά όχι τόσο πολύ όσο εκτιµά η Goldman».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία