BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πληθαίνουν οι αιτίες ανόδου των τιμών του ελαιολάδου

Ο εµφύλιος που µαίνεται στην ελαιοπαραγωγό Συρία καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη συγκοµιδή της σοδειάς της, έρχεται να προστεθεί στις παραµέτρους που ενισχύουν την τάση για αύξηση των διεθνών τιµών ελαιόλαδου την περίοδο 2014-2015 ως συνεπακόλουθο της σηµαντικής µείωσης στην παγκόσµια και δη στην ηγέτιδα Ισπανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πληθαίνουν οι αιτίες ανόδου των τιμών του ελαιολάδου

0
0
Χαρακτηριστική εξάλλου είναι  και η τελευταία έκθεση του ανεξάρτητου ερευνητικού οίκου Οil World που εκτιµά ότι η τιµή του προϊόντος αναµένεται να κινηθεί έντονα ανοδικά τους επόµενους µήνες ενόψει και των νέων στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν τη µεγάλη πτώση στην Ισπανική παραγωγή από τους 1.770.000 τόνους στους 870.000 τόνους. Μάλιστα, υπογραµµίζει ότι «η µείωση της παγκόσµιας παραγωγής στους 2,5 εκατ. µετρικούς τόνους από 3,1 εκατ. µετρικούς τόνους (-20%) απαιτεί ουσιαστική αναπροσαρµογή της ζήτησης, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε άλλες χώρες για να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα οι τιµές στο εγγύς µέλλον». Ενδεικτικό είναι πως η τιµή στα συµβόλαια που διαπραγµατεύονται χρηµατιστηριακά έχει εκτιναχθεί κατά 27% τους τελευταίους 12 µήνες κλείνοντας την περασµένη Τετάρτη στα 2.485 ευρώ ο τόνος.

Στην χώρα µας πάντως,  δύο εβδοµάδες µετά την πρώτη δηµοπρασία των Αγ. Αποστόλων όπου τα πρώτα ελαιόλαδα «έφυγαν» στα 3,44 ευρώ το κιλό, Έλληνες συνεταιριστές εµφανίζουν µια περίεργη µετριοπάθεια και αρκούνται σε µία τιµή πέριξ των 3 ευρώ το κιλό, ενώ κάποιοι µεµψιµοιρούν για το τι θα γίνει όταν θα αρχίσει η µαζική παραγωγή και µαζί οι πιέσεις από τους εµπόρους. Αλλοι πάλι δε, ψελλίζουν περί ανόδου τιµών στο ράφι..

Απαλλαγή ΦΠΑ θέλουν οι εξαγωγείς στην ΚρήτηΣτα παράδοξα µπορεί να καταχωριθεί και το γεγονός ότι την ώρα που οι έλληνες παραγωγοί  -που εντάσσονται πλέον στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και υποχρεούται τήρησης λογιστικών βιβλίων προκειµένου να εισπράττουν την επιστροφή από τις πωλήσεις των προϊόντων τους - επιζητούν την έκδοση τιµολογίων, οι εξαγωγείς ελαιολάδου επιµένουν (µέσω τριών Επιµελητήριων στην Κρήτη) να απαλλαχθούν από την καταβολή ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται να διαφεύγει της προσοχής στο εγχώριο παραγωγικό γίγνεσθαι είναι η εικόνα του σήµερα - που σύµφωνα µε όλους τους διεθνείς οίκους - η Ελλάδα µπορεί να παίξει σε αυτή τη συγκυρία βασικό ρόλο τροφοδότη της αγοράς λόγω της καλής παραγωγής της – η οποία αναµένεται να ανέλθει στους 300.000 τόνους από 158.000 τόνους πέρυσι (αύξηση 122%).
Η συγκοµιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κλιµακωθεί για κάποιες ποικιλίες από τα µέσα του µήνα και µετά. Στους Γαργαλιάνους ο συνεταιρισµός ανακοίνωσε 3 ευρώ για το έξτρα παρθένο, ενώ στην ίδια τιµή αγοράζει και η ΕΑΣ Ηλείας.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία