Κατά 1 εκατ. τόνους ανά δεκαετία αναμένεται η ζήτηση να ξεπεράσει την παραγωγή εξαιτίας των ασθενειών του κακάο, της ξηρασίας και της μείωσης των καλλιεργειών κακάο για πιο προσοδοφόρα προϊόντα, όπως καλαμπόκι και καουτσούκ. Ήδη το 2013 ο πλανήτης κατανάλωσε περισσότερο κακάο από τη συνολική παραγωγή της χρονιάς. Το 2014, παρά την αύξηση της παραγωγής, η ποσότητα μόλις που κατάφερε να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Από το 1993 μέχρι το 2007, η τιμή του κακάο ήταν 1.465 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 87%.
Οι προσπάθειες για να γίνει η σοκολάτα άφθονη και φτηνή είχαν ως αποτέλεσμα να μετατραπεί σε κάτι άνοστο, όπως οι ντομάτες, το κοτόπουλο και οι φράουλες των σούπερ μάρκετ. Η ελπίδα για το μέλλον βρίσκεται σε ένα νέο είδος κακάο, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ανθεκτικό, αλλά και ιδιαίτερα εύγευστο. Αυτή η νέα ποικιλία υπόσχεται στον κόσμο άφθονη και σταθερή παραγωγή σοκολάτας, και πιθανώς να είναι το κλειδί για την δημιουργία πολλών τροφών στο μέλλον.
Από τα πολλά νέα είδη κακάο που εισάγονται στην αγορά το πιο γνωστό παράγεται στο Εκουαδόρ. Το CCN51, όπως ονομάζεται, είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και παράγει σχεδόν εφτά φορές περισσότερους κόκκους από το παραδοσιακό κακάο της χώρας. Το μοναδικό μειονέκτημά του είναι η γεύση, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αρκετά πικρή».
Πηγή: Bloomberg.com