BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πετρέλαιο και δολάριο βάζουν δύσκολα στα εμπορεύματα

Στους κερδισµένους της άτυπης «κούρσας» των αγροτικών εµπορευµάτων για το 2015 έχουν µεγάλες πιθανότητες να βρεθούν τα βοοειδή, η ζάχαρη και το καλαµπόκι ενώ το σιτάρι, µετά την εκρηκτική άνοδο που καταγράφει από το καλοκαίρι και µετά, αναµένεται να σταθεροποιηθεί κατά τους πρώτους µήνες του νέου έτους παραµένοντας ωστόσο κοντά στα επίπεδα τιµών που έχει κατακτήσει τους τελευταίους µήνες.

Πετρέλαιο και δολάριο βάζουν δύσκολα στα εμπορεύματα

0
0
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις πρώτες προβλέψεις της Rabobank για την πορεία των τιµών βασικών αγροτικών εµπορευµάτων το ερχόµενο 12µηνο. Αν και η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου προδιαγράφει ένα σκηνικό πιέσεων, η έκθεση αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας καθώς, όπως επισηµαίνει, οι χαµηλές τιµές για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα αναµένεται να επιδράσουν θετικά στη ζήτηση και αυτό, µε τη σειρά του, να οδηγήσει σε ενίσχυση των τιµών. «Τα χαµηλότερα επίπεδα τιµών που έχουν καταγραφεί θα πρέπει τώρα να συµβάλουν στην αύξηση της ζήτησης, εξέλιξη που θα προσφέρει στήριξη στις τιµές», αναφέρει η τράπεζα.  

Το δολάριο και η ΚίναΒεβαίως, οι αναλυτές της τράπεζας δεν παραλείπουν να υπογραµµίσουν ότι σηµαντικό ρόλο στη διακύµανση των τιµών θα παίξουν το δολάριο και τα µακροοικονοµικά δεδοµένα. Ειδικότερα, το αµερικανικό νόµισµα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά στο δεύτερο εξάµηνο του 2014 και, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Rabobank, θα συνεχίσει να ενισχύεται έναντι των υπόλοιπων νοµισµάτων και το 2015.
Η Κίνα αποτελεί άλλη µια κρίσιµη µεταβλητή καθώς η ζήτησή της καθορίζει τις τιµές πολλών εµπορευµάτων. Το Πεκίνο είναι αρκετά πιθανό να µην «πιάσει» τελικά τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξη τη στιγµή που τα ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας αναµένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, µε τους ρυθµούς τους πάντως να περιορίζονται λόγω της χαµηλής ανάπτυξης των υπόλοιπων χωρών. Όπως επισηµαίνει η τράπεζα, ο ρυθµός της παγκόσµιας ανάπτυξης ήταν φέτος απογοητευτικός το 2014. Ειδική µνεία γίνεται στην Ευρωζώνη η οποία επλήγη και από τις  εµπορικές κυρώσεις της Ρωσίας.  

Οι προβλέψεις για τα προϊόνταBooειδή: Εξαιρετικές προοπτικές το 2015 λόγω χαµηλής προσφοράς και υψηλής ζήτησης. Παράλληλα ο αριθµός των ζώων αναµένεται να µειωθεί κατά 2%-3%.
Βαµβάκι: Tα προθεσµιακά θα δεχτούν πιέσεις κατά τη διάρκεια της επόµενης χρονιάς καθώς η ζήτηση από την Κίνα αναµένεται να εξασθενήσει περαιτέρω και, µάλιστα, µε τους χαµηλότερους ρυθµούς από τη σεζόν 2008-2009.
Σιτάρι: Οι τιµές αναµένεται να σταθεροποιηθούν στις αρχές του 2015.
Καλαµπόκι: Οι τιµές του καλαµποκιού αναµένεται να ενισχυθούν ελαφρώς το 2015 καθώς τα υψηλά αποθέµατα αλλά και η µείωση των καλλιεργούµενων (µε καλαµπόκι) εκτάσεων προβλέπεται να προσφέρουν στηρίγµατα.
Ζάχαρη: Η ανοδική τροχιά στα προθεσµιακά αναµένεται να διατηρηθεί και την επόµενη χρονιά. Ωστόσο τα υψηλά αποθέµατα και το αποδυναµωµένο ρεάλ (βραζιλιάνικο νόµισµα) θα περιορίσουν το εύρος της ανάκαµψης των τιµών.
«Το 2015 θα είναι άλλη µια ενδιαφέρουσα χρονιά για τα αγροτικά εµπορεύµατα», σηµειώνει ο Στέφαν Φόγκελ, επικεφαλής της έρευνας αγοράς αγροτικών εµπορευµάτων της Rabobank.
«Οι µακροοικονοµικοί παράγοντες παραµένουν πολύ σηµαντικοί και οι µεταβολές των τιµών από τα σοκ προσφοράς και ζήτησης εξακολουθούν να είναι πιθανά, δεδοµένου ότι τα στοκ για τα περισσότερα εµπορεύµατα δεν είναι ακόµα στα απαραίτητα επίπεδα ώστε να παρέχουν επαρκή προστασία», σηµειώνει το τραπεζικό στέλεχος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία