Μάλιστα, όπως µας ενηµερώνουν παραγωγοί παρατηρείται το φαινόµενο να διοργανώνονται δηµοπρασίες και να µην πηγαίνουν οι έµποροι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στις 4 ∆εκεµβρίου στον αγροτικό συνεταιρισµό Αγγελώνα στη Μονεµβασία που δεν προσήλθε κανείς έµπορος, όπως και οι δύο προηγούµενες δηµοπρασίες του συνεταιρισµού Αγ. Ιωάννη που και αυτές ακυρώθηκαν. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί εµφανίζονται διατεθειµένοι να κρατήσουν το προϊόν τους προσβλέποντας σε καλύτερη τιµή από τα 3,20 που δίνει αυτή τη στιγµή τη αγορά. Σηµειώνεται ότι, αυτή την περίοδο οι µέσες τιµές παραγωγού για το έξτρα παρθένο στην Πελοπόννησο κυµαίνονται από τα 3,10 και φθάνουν µέχρι και τα 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κρήτη από τα 2,90 µέχρι τα 3,20 ευρώ το κιλό
Στο µεταξύ, ερωτηµατικά προκαλεί το δηµοσίευµα της αµερικανικής ιστοσελίδας Olive Oil Times, σύµφωνα µε το οποίο οι τιµές στην Ελλάδα για το χύµα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζουν πτώση, µε τους Ιταλούς εµπόρους να µην φαίνονται διατεθειµένοι να προσφέρουν πάνω από 3,20 ευρώ το κιλό, παρότι τον Νοέµβριο παρουσιαζόταν η τάση αύξησης των τιµών σε 3,50-4,00 ευρώ/κιλό, ενώ αναφέρεται σε φήµες περί repaso. Σύµφωνα µε το συντάκτη του άρθρου, η εξέλιξη αυτή οφείλεται γιατί «τα ελληνικά ελαιοτριβεία και οι εµπορικές επιχειρήσεις στοχεύουν σε µια γρήγορη ανάκαµψη και έτσι προβαίνουν σε πωλήσεις σε Ιταλούς εµπόρους. Με το να διαµεσολαβούν σε 1 εκατοµµύριο κιλά χύµα ελαιόλαδο έχουν τη δυνατότητα του γρήγορου κέρδους µέχρι και 500.000 ευρώ. Ρυθµίζουν την τιµή που καταβάλλεται στους καλλιεργητές ελιάς σύµφωνα µε ό,τι είναι πρόθυµος ο Ιταλός έµπορος να πληρώσει.». Στο άρθρο γίνεται λόγος και για τα κακώς κείµενα σε εθνικό επίπεδο για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού ελαιολάδου (προγράµµατα προώθησης, εµφιάλωση, κλπ) όπου κάθε εµπλεκόµενος έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τα δικά του προσωπικά και τοπικά συµφέροντα. Τονίζεται επίσης ότι για την «πτώση» των ελληνικών τιµών είναι ότι οι Ιταλοί, αγοράζουν φθηνότερο λάδι από την Τυνησία, ενώ αναφέρεται στη νοµοθεσία που θα επέτρεπε την ανάµειξη του ελληνικού ελαιολάδου µε repaso* για να υπάρξει µείωση των τιµών για τους Έλληνες καταναλωτές, «πολλές ελληνικές ελαιοπαραγωγές εταιρείες προέβησαν σε εισαγωγές µεγάλης ποσότητας repaso από Ισπανία µέσω της Ιταλίας µε σκοπό να το αναµείξουν µε ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο»
Η απάντηση του ΣΕΒΙΤΕΛ«Πιθανότατα ο συντάκτης του άρθρου, δεν βρήκε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν κάποιο αντίχτυπο στον κλάδο, είναι κοντά στην αγορά και έχουν καλύτερη εικόνα για τη δυναµική του προϊόντος», σχολιάζει µε ανάρτηση του πάνω στο άρθρο της Olive Oil Times, o πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης.
Στο µεταξύ, ερωτηµατικά προκαλεί το δηµοσίευµα της αµερικανικής ιστοσελίδας Olive Oil Times, σύµφωνα µε το οποίο οι τιµές στην Ελλάδα για το χύµα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσιάζουν πτώση, µε τους Ιταλούς εµπόρους να µην φαίνονται διατεθειµένοι να προσφέρουν πάνω από 3,20 ευρώ το κιλό, παρότι τον Νοέµβριο παρουσιαζόταν η τάση αύξησης των τιµών σε 3,50-4,00 ευρώ/κιλό, ενώ αναφέρεται σε φήµες περί repaso. Σύµφωνα µε το συντάκτη του άρθρου, η εξέλιξη αυτή οφείλεται γιατί «τα ελληνικά ελαιοτριβεία και οι εµπορικές επιχειρήσεις στοχεύουν σε µια γρήγορη ανάκαµψη και έτσι προβαίνουν σε πωλήσεις σε Ιταλούς εµπόρους. Με το να διαµεσολαβούν σε 1 εκατοµµύριο κιλά χύµα ελαιόλαδο έχουν τη δυνατότητα του γρήγορου κέρδους µέχρι και 500.000 ευρώ. Ρυθµίζουν την τιµή που καταβάλλεται στους καλλιεργητές ελιάς σύµφωνα µε ό,τι είναι πρόθυµος ο Ιταλός έµπορος να πληρώσει.». Στο άρθρο γίνεται λόγος και για τα κακώς κείµενα σε εθνικό επίπεδο για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού ελαιολάδου (προγράµµατα προώθησης, εµφιάλωση, κλπ) όπου κάθε εµπλεκόµενος έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τα δικά του προσωπικά και τοπικά συµφέροντα. Τονίζεται επίσης ότι για την «πτώση» των ελληνικών τιµών είναι ότι οι Ιταλοί, αγοράζουν φθηνότερο λάδι από την Τυνησία, ενώ αναφέρεται στη νοµοθεσία που θα επέτρεπε την ανάµειξη του ελληνικού ελαιολάδου µε repaso* για να υπάρξει µείωση των τιµών για τους Έλληνες καταναλωτές, «πολλές ελληνικές ελαιοπαραγωγές εταιρείες προέβησαν σε εισαγωγές µεγάλης ποσότητας repaso από Ισπανία µέσω της Ιταλίας µε σκοπό να το αναµείξουν µε ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο»
Η απάντηση του ΣΕΒΙΤΕΛ«Πιθανότατα ο συντάκτης του άρθρου, δεν βρήκε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν κάποιο αντίχτυπο στον κλάδο, είναι κοντά στην αγορά και έχουν καλύτερη εικόνα για τη δυναµική του προϊόντος», σχολιάζει µε ανάρτηση του πάνω στο άρθρο της Olive Oil Times, o πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης.