BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η Καλαμών είναι κυρία και θέλει τα λούσα της

Από χαμηλά η τιμή της ελιάς Καλαμών στη Λακωνία, που αναμένεται να ανακάμψει μετά τα Χριστούγεννα.

Η αγορά πληρώνει για την ελιά Καλαμών

2
0
Σε χαµηλά επίπεδα κινείται φέτος η τιµή της Καλαµών στην Λακωνία, όπου η χρονιά έχει µείνει πολύ πίσω και οι ελιές ακόµα είναι άγουρες. Ωστόσο, οι τιµές αναµένεται να ανακάµψουν µετά τα Χριστούγεννα, µε σύµµαχο την εξαιρετική  ποιότητα της παραγωγής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda

Η παραγωγή στη Λακωνία είναι µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι, όταν και ξεπέρασε τους 12.000 τόνους, δηλώνει στην Agrenda ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, ανεξάρτητος παραγωγός από το Λευκόχωµα Λακωνίας. Αιτία είναι το µικροκλίµα της περιοχή, που έπληξε την διαδικασία της καρπόδεσης, όπως αναφέρει. Μειωµένο τονάζ και εξαιρετική ποιότητα στις ελιές καλαµών αναφέρει και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Γερακίου στη Λακωνία, σύµφωνα µε τον Γεώργιο Χρηστάκη, παραγωγό και µέλος του συνεταιρισµού. Πέρυσι το τονάζ του συνεταιρισµού έφτανε τους 8.000 τόνους, ενώ φέτος έχει πέσει στους 5.000-6.000 τόνους

Ωστόσο, η ποιότητα είναι πολύ καλή και η παραγωγή εξελίσσεται χωρίς προβλήµατα, καθώς οι νοτιάδες που επικρατούν βοηθάνε την Καλαµών, όπως εξηγεί ο κ. Χρηστάκης. «Αν και πέρυσι αντιµετωπίσαµε προβλήµατα µε ψώρα στα δέντρα, φέτος η παραγωγή εξελίσσεται οµαλά και δεν παρουσιάζονται ασθένειες και δάκος», εξηγεί. Γενικά, «η χρονιά δεν θεωρείται δακοχρονιά, αν και υπάρχουν κατά τόπους προβλήµατα, αλλά δεν σηµειώθηκε έξαρση, ενώ λόγω και της µειωµένης παραγωγής η ποιότητα είναι πολύ καλή», επισηµαίνει ο κ. Κυριακόπουλος.

«Η ελιά Καλαµών πουλιέται µε το µάτι, και αν κάτι µπορεί να τη σώσει αυτό είναι η ποιότητα της», εξηγεί ο κ. Κυριακόπουλος. «Η Καλαµών είναι κυρία και θέλει τα λούσα της. Εποµένως επαφίεται τον παραγωγό να φροντίσει για την ποιότητάς της». Ωστόσο, οι τιµές κυµαίνονται σε χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε πέρυσι.

Ενδεικτικά, τα 200 κοµµάτια πωλούνται στο 1,10 ενώ πέρυσι την ίδια εποχή η τιµή τους έφτανε πάνω από τα 1,30 (1,40-1,45 σε ορισµένες περιπτώσεις). Ωστόσο, οι τιµές αναδιαµορφώνονται µετά την περίοδο των γιορτών και αρχίζουν και ανακάµπτουν, «κάτι που παρατηρείται κάθε χρόνο». Όσο για το κόστος παραγωγής, «είναι υψηλό, και µάλιστα από τις ελαιοποιήσιµες ελιές είναι το διπλάσιο». Στον συνεταιρισµό Γερακίου, όπου ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, το κόστος  είναι πάντα στο 1 ευρώ.

Το 1,50 ευρώ το κιλό είναι η τιµή αγοράς της ελιάς Καλαµών (121-130 τεµάχια το κιλό) από την ΕΑΣ Άµφισσας, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης. Στα περσινά επίπεδα Μαρτίου-Μαίου των 1,50-1,60 ευρώ τα 320 κοµµάτια, εκτιµά πως θα διαµορφωθούν οι τιµές ο κ. Χρηστάκης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία