BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Από το 2015 η ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού

Το νέο έτος θα εξετάσει το θέμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης χοιρινού κρέατος η Κομισιόν.

«Ζεστάθηκε» η αγορά ευρωπαϊκού χοιρινού

1
0

Αυτό προέκυψε μετά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβούλιου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 15-16 Δεκεμβρίου. Οι συζητήσεις του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της ΠΟΚΚ, Στ. Πέρρου, ότι υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες χοιρινού κρέατος σε Ουγγαρία και Πολωνία που αναμένεται να διοχετευθούν στην ελληνική αγορά συμπιέζοντας ασφυκτικά τις τιμές προς τα κάτω.

Οι αντιπροσωπείες του Βελγίου, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της  Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, υποστηριζόμενες και από τις αντιπροσωπείες της Εσθονίας και της Αυστρίας, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά χοιρινού κρέατος μετά το ρωσικό εμπάργκο, στα πλαίσια του Συμβουλίου.

Μερικές αντιπροσωπείες συμμερίστηκαν τις ανησυχίες των παραπάνω κρατών και ζήτησαν την εισαγωγή ενός υποστηρικτικού σχήματος για ιδιωτική αποθεματοποίηση. Το σχήμα αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση μέχρι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές, υποστηρίζουν τα κράτη αυτά.

Εκτός από το ρωσικό εμπάργκο, υπεύθυνη για την κατάσταση στην αγορά είναι και η υπερπαραγωγή χοιρινού κρέατος σε κάποιες χώρες της ΕΕ, υποστήριξε η Κομισιόν, η οποία όμως δεσμεύτηκε ότι παρόλο που η μείωση στις τιμές του χοίρειου σε ορισμένα κράτη μέλη δεν έχει φτάσει ακόμη σε κρίσιμο σημείο, θα εξετάσει το θέμα.

Σημειώνεται ότι το 3,3% της  παραγωγής χοιρινού της ΕΕ εξαγόταν στη Ρωσία, και ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές στην αγορά έχουν πέσει σημαντικά και βρίσκονται πλέον χαμηλότερα από τις περσινές αλλά και από τον μέσο όρο των τιμών της πενταετίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία