BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το αδύναμο ευρώ βάζει πλάτη για αγροτικά προϊόντα, εξαγωγές

Ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και πολύτιµα στηρίγµατα στις τιµές που εισπράττουν σε ευρώ µεταποιητές, εξαγωγείς και παραγωγοί προσφέρει η περαιτέρω αποδυνάµωση του κοινού ευρωπαϊκού νοµίσµατος µε το «καληµέρα» του 2015.

Το αδύναμο ευρώ βάζει πλάτη για αγροτικά προϊόντα, εξαγωγές

0
0
Τόσο το ευρώ όσο και το δολάριο άρχισαν τη νέα χρονιά όπως ολοκλήρωσαν την προηγούµενη. ∆ηλαδή µε το πρώτο να συνεχίζει την πτωτική του πορεία δίνοντας αγώνα πλέον για να κρατηθεί στα 1,18 δολ. τα οποία, σηµειωτέον, έχασε την περασµένη Πέµπτη όταν έφτασε να διαπραγµατεύεται στα 1,754 δολάρια, τα χαµηλότερα δηλαδή επίπεδα από το ∆εκέµβριο του 2005

 Oι νέες απώλειες ήρθαν στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι που προανήγγειλε νέα µέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στο τέλος του µήνα, των απογοητευτικών στοιχείων για τις βιοµηχανικές παραγγελίες της Γερµανίας  που µειώθηκαν το Νοέµβριο 2,4%  -έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για µείωση 0,8%- ενώ αρνητικά επηρέασε και η αναβίωση των σεναρίων και δηµοσιευµάτων περί Grexit. 

Συνολικά, από τον Μάρτιο του 2014, όπου η ισοτιµία  ευρώ/δολαρίου βρισκόταν στο 1,39, το κοινό ευρωπαϊκό νόµισµα έχει χάσειπερισσότερα από 20 λεπτά ή, αλλιώς, πάνω από το 13% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Την ίδια ώρα το αµερικανικό νόµισµα διατηρεί την ανοδική δυναµική του µε το δείκτη δολαρίου του Bloomberg να καταγράφει άνοδο 0,2% την Πέµπτη στις 1.147.54 µονάδες, το υψηλότερο κλείσιµο από την έναρξη µέτρησης του δείκτη το 2004.

Η διολίσθηση του ευρώ αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο δώρο για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων καθώς τα καθιστά φθηνότερα στις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το βαµβάκι: Καθώς οι ελληνικές πωλήσεις γίνονται σε δολάριο, όσο αυτό ενισχύεται (και ταυτόχρονα αποδυναµώνεται το ευρώ), τόσο βελτιώνονται οι τιµές που λαµβάνουν οι εγχώριοι εκκοκκιστές.

Την ίδια στιγµή, το ισχυρό δολάριο µειώνει την ελκυστικότητα των αµερικανικών σοδειών και προϊόντων καθώς τα καθιστά ακριβότερα. ∆εν είναι τυχαίο ότι, ποντάροντας σε αυτή τη µεταβολή στην ισοτιµία, αρκετές αφρικανικές χώρες ανακοίνωσαν την περασµένη εβδοµάδα διαγωνισµούς για εισαγωγή δηµητριακών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών, ο πτωτικός κύκλος του ευρώ δεν έχει ακόµα κλείσει. Ήδη διατυπώνονται προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση στα 1,17 αρχικά και, εν συνεχεία, στα 1,68 ενώ η Deutsce Bank είναι ακόµα πιο τολµηρή «βλέποντας» την ισοτιµία µακροπρόθεσµα στο 1,15.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία