BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ικανή να σώσει το ευρώ η γεωργία της Ουκρανίας

Σε επενδύσεις στον γεωργικό τοµέα της Ουκρανίας για την ανάκαµψη της οικονοµίας της χώρας ως ανάχωµα στη ρωσική πολιτική, προτρέπει τις δυτικές εταιρείες ο δισεκατοµµυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του στους Financial Times.

Ικανή να σώσει το ευρώ η γεωργία της Ουκρανίας

0
0
Την ίδια ώρα, παρά τον αρχικό πανικό που δηµιούργησαν οι προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να προστατεύσει την οικονοµία της µετά την διολίσθηση που σηµείωσε το ρούβλι, φαίνεται πως οι επιπτώσεις στο παγκόσµιο εµπόριο είναι ελάχιστες. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να εκµεταλλευτεί την κατάσταση, σύµφωνα µε το USDA.

Ο Σόρος κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ακολουθούν λάθος στρατηγική αναφορικά µε τη Ρωσία και την Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η ουκρανική κρίση αποτελεί τη µεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη, µεγαλύτερη και από το αποτέλεσµα των ελληνικών εκλογών. Η Ουκρανία είναι εκ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων σιταριού, αλλά και µε διαφορά ο κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιέλαιου σε παγκόσµιο επίπεδο, µε το µερίδιο της χώρας στη διεθνή αγορά το 2013/14 να υπολογίζεται στο 55%. «Οι ηγέτες της ∆ύσης µεταχειρίζονται την Ουκρανία σαν µια ακόµη χώρα που χρειάζεται οικονοµική βοήθεια αντί να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση στην περιοχή θέτει σε µεγαλύτερο κίνδυνο την οικονοµία της Ευρώπης από ότι οι εκλογές της Ελλάδας» λέει ο Σόρος.

Οι δυτικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας έχουν δηµιουργήσει τάσεις πληθωρισµού και ύφεσης στην Ευρώπη και µια χρεοκοπία της χώρας θα γονατίσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειµένες στη ρωσική οικονοµία. «Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί πως η βοήθεια προς την Ουκρανία αποτελεί µέτρο προστασίας των χωρών της Ένωσης από τη Ρωσία», εξηγεί ο Σόρος.

Το δίδυµο της επιτυχίας Η οικονοµική αναγέννηση της Ουκρανίας θα οικοδοµήσει ένα ισχυρό ανάχωµα στις ρωσικές βλέψεις και θα ευνοήσει και την ΕΕ. Οι δυτικές εταιρείες που αναζητούν επενδύσεις στην Ουκρανία πρέπει να στραφούν στον ενεργειακό και γεωργικό τοµέα της χώρας. Προς επίρρωση αυτού, η ΕΕ και η Ουκρανία βρίσκονται σε θέση ισχύος, σύµφωνα µε την  τελευταία έκθεση του USDA. Αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουν ανταγωνιστικές τιµές, άφθονα αποθέµατα και εγγύτητα στις βασικές αγορές σιτηρών. Συγκεκριµένα, οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ προβλέπονται αυξηµένες κατά 1 εκατ. τόνους, στους 30 εκατ. τόνους, εξαιτίας του µειωµένου ανταγωνισµού από τη Ρωσία. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ουκρανίας προβλέπονται αυξηµένες κατά 700.000 τόνους, στους 11 εκατ. τόνους. Αυξηµένες είναι και οι εισαγωγές σιταριού ζωοτροφής της ΕΕ από την Ουκρανία
Καθώς το ρούβλι υποτιµήθηκε σε µεγάλο βαθµό τους τελευταίους µήνες, οι εξαγωγές της χώρας σε σιτάρι (µαλακό) πραγµατοποιούνταν µε ρυθµό ρεκόρ, και οι εγχώριες τιµές σηµείωσαν απότοµη αύξηση. Πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή δασµού στις εξαγωγές σιταριού (όχι λιγότερο από 35 ευρώ ανά τόνο), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου, σε µια προσπάθεια να περιορίσει την κατάρρευση της οικονοµίας.
Αν και οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού προβλέπονται µειωµένες από τους 22 στους 20 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο, εξακολουθούν να πραγµατοποιούνται µε το υψηλό ρυθµό
Ήδη, µέχρι το τέλος του 2014 οι εξαγωγές είχαν ξεπεράσει το 80% της πρόβλεψης και αναµένεται να συνεχιστούν και τον Ιανουάριο, αφού οι εξαγωγείς βιάζονται να εκπληρώσουν συµβόλαια πριν αρχίσει να εφαρµόζεται ο δασµός. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στο διεθνές εµπόριο αναµένονται να είναι περιορισµένες.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία