BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μετανιώνουν τώρα όσοι ξεπούλησαν πριν ένα μήνα το ελαιόλαδο

Συνεχώς ευνοηµένες παρουσιάζονται οι τιµές παραγωγού του ελαιολάδου χάρη στη διεθνή συγκυρία και τη µεγάλη ζήτηση από τις ξένες αγορές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Κροκεών Λακωνίας, όπου τη ∆ευτέρα 19 Ιανουαρίου έφυγαν από την περιοχή 2 βυτία έξτρα παρθένου (58 τόνοι) στα 3,57 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε τον ελαιοπαραγωγό που έκανε την πώληση, επαναλαµβάνοντας σε ακόµα καλύτερη εκδοχή την πώληση που έγινε από τον Α.Σ.Κροκεών στις 13 Ιανουαρίου στην τιµή των 3,52 ευρώ το κιλό για τις ίδιες ποσότητες.

Μετανιώνουν τώρα όσοι ξεπούλησαν πριν ένα μήνα το ελαιόλαδο

0
0
«Όσοι ξεπούλησαν πριν ένα µήνα, τώρα θα τραβάνε τα µαλλιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Agrenda, ο ελαιοπαραγωγός από τις Κροκεές και συµπλήρωσε «Οι παραγωγοί κοιτάνε να βγάλουν όσο υψηλότερη τιµή µπορούν γιατί ακόµα είναι ασυγκόµιστη ο µισός ελαιόκαρπος και ο παγετός έχει προκαλέσει αρκετές καταστροφές. Η ζήτηση όµως από το εξωτερικό ανεβαίνει».

Αντίστοιχα πέρσι την ίδια εποχή, ο εν λόγω ελαιοπαραγωγός πουλούσε στα 2,90-3,00 ευρώ το κιλό, όπως και ο Α.Σ. Κροκεών που πουλούσε στα 2,91 ευρώ

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι και οι τιµές του βιολογικού ελαιολάδου έχουν σηµειώσει σηµαντική αύξηση. Ο ίδιος παραγωγός από τις Κροκεές διαθέτει το βιολογικό έξτρα παρθένο στα 4,30 ευρώ από τις 19 Ιανουαρίου, ενώ µέχρι και πριν δέκα ηµέρες το έδινε στα 4,00-4,10 ευρώ το κιλό και αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2014 η τιµή ήταν στα 3,50 ευρώ το κιλό.

Ταυτόχρονα, αυξηµένες τιµές παρατηρούνται και για τον Α.Σ.«Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους ο αγοράζει στα 3,30 ευρώ ήδη από την προηγούµενη εβδοµάδα ενώ το ∆εκέµβριο έδωσε ποσότητες και στα 3,40 ευρώ. Οµοίως, στην περιοχή Αγ.Αποστόλων την προηγούµενη εβδοµάδα έφυγαν 2 βυτία έξτρα παρθένο στα 3,40 ευρώ το κιλό

Στην Κρήτη τα πράγµατα δεν είναι πολύ διαφορετικά αφού και εκεί διατηρούνται οι τιµές σε υψηλά επίπεδα. Η ΕΑΣ Ηρακλείου κρατάει την τιµή παραγωγού στα 3,10 από τη ∆ευτέρα 12 Ιανουαρίου, αλλά και η τιµή της ΕΑΣ Μεσσαράς ανέβηκε στα 3,10 στις 19 Ιανουαρίου ενώ µέχρι την Παρασκεύη 16 του µήνα βρίσκονταν στα 3,00 ευρώ και πέρσι ίδια εποχή στα 2,50 ευρώ το κιλό.

 Αντίστοιχα, η ΕΑΣ Πεζών από τις 13 Ιανουαρίου δίνει τιµή παραγωγού 3,00 ευρώ το κιλό ενώ από την αρχή της συγκοµιστικής περιόδου (Νοέµβριος 2014) έως τότε, αγόραζε στα 2,90 και αντιστοιχα πέρσι στα 2,60 ευρώ το κιλό

∆ιψούν για ελαιόλαδο οι εξωκοινοτικές αγορές Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα δηµοσιευµένα στοιχεία του IOC για την ελαιοκοµική περίοδο 2013-2014, σύµφωνα µε τα οποία οι εξαγωγές ελαιολάδου από χώρες τις Ε.Ε. προς τις Η.Π.Α αυξήθηκαν το διάστηµα αυτό κατά 5% συγκριτικά µε τις εξαγωγές της καλλιεργητικής περιόδου 2012-2013, ενώ ταυτόχρονα σηµειώθηκε άνοδος στις τιµές παραγωγού ελαιολάδου κατά 18%, το ίδιο διάστηµα.
 Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι συνολικά οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές ελαιολάδου µειώθηκαν κατά 9% ενώ αντίθετα οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς χώρες εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 13%
  Αναλυτικότερα, η Ιταλία πρωτοστάτησε στις εξαγωγές προς τις Η.Π.Α. µε ποσοστό 44% επί των εξαγωγών ενώ η Ισπανία ακολουθεί µε το 40%.
Η Τυνησία κατέλαβε την τρίτη θέση αν και είχε µερίδιο µόλις 5% επί του συνόλου ενώ η Ελλάδα λόγω της κακής συγκοµιδής που είχε την περίοδο 2013-2014 σηµείωσε µείωση των εξαγωγών της κατά 0,7% συγκριτικά µε το 2012-2013 καταλαµβάνοντας τελικά, µόλις το 1,8% των εξαγωγών. Το υπόλοιπο µερίδιο εξαγωγών προς τις Η.Π.Α., κατέλαβαν η Αργεντινή, η Τουρκία και η Χιλή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία