BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανάκαμψη και μεταβλητότητα στη διεθνή αγορά γάλακτος

Η «εξαιρετική» µεταβλητότητα στις παγκόσµιες τιµές γάλακτος το 2014, αναγκάζει τη συνεταιριστική γαλακτοβιοµηχανία Arla να εγκαταλείψει τις προβλέψεις για τις τιµές του προϊόντος την τρέχουσα χρονιά.

Ανάκαμψη και μεταβλητότητα στη διεθνή αγορά γάλακτος

0
0
Την ανακοίνωση ακολούθησε η δηµοπρασία της Πέµπτης 19 Φεβρουαρίου του Χρηµατιστηρίου Global Dairy Trade (GDT), όπου οι τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων σηµείωσαν άνοδο 26% µε τις τιµές για το πλήρες γάλα σε σκόνη να εκτινάσσονται κατά 13,7%.  Μάλιστα, ο δείκτης του GDT σκαρφάλωσε στο 10,1% την περασµένη Πέµπτη, που είναι το υψηλότερο σηµείο εδώ και 22 µήνες. Η άνοδος αυτή αντανακλά το άλµα των τιµών για το πλήρες γάλα σε σκόνη, που εκπροσωπεί το µεγαλύτερο µέρος του προϊόντος που προσφέρεται δύο φορές το µήνα σε δηµοπρασίες και το οποίο σηµείωσε υψηλά 7 µηνών, στα 3,27 δολάρια ανά τόνο

Συνολικά οι τιµές για το πλήρες γάλα σε σκόνη έχουν αυξηθεί κατά 43% µέχρι στιγµής για το 2015, αλλά ακόµα έχουν ανακτήσει µόλις το 1/3 του εδάφους που έχασαν από τις χαµηλές τιµές κατά τη διάρκεια του περασµένου έτους.

Παρόλα αυτά, το ράλι αυτό στις τιµές γάλακτος δεν καθησύχασε τους αναλυτές οι οποίοι αναφέρουν ότι «αν και υπάρχουν θετικά σηµεία βελτίωσης παγκοσµίως, σηµάδια πίεσης στις πωλήσεις και στα περιθώρια τιµών θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το 2015».

«Η ζήτηση για γαλακτοκοµικά έχει αρχίζει να αυξάνεται», αναφέρει ο Ντέιβ Κουρζάβφσκι από την επενδυτική INTL FCStone του Σικάγο και προσθέτει ότι «αν και οι τιµές δείχνουν σηµάδια ανάκαµψης οι όγκοι που διαπραγµατεύονται στο χρηµατιστήριο είναι ακόµα µικροί». Συγκεκριµένα, ο συνολικός όγκος στο Global Dairy Trade την Τρίτη, ήταν στους 22.957 τόνους, που είναι το χαµηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013.

«Η παγκόσµια αγορά ποτέ πριν δεν ήταν πιο απρόβλεπτη από ότι είναι τώρα», αναφέρει στο agrimoney ο Πέντερ Τούµπορθ, δ/νων σύµβουλος της Arla, τονίζοντας ότι  «το 2014 εκτός του ότι ήταν ένα απρόβλεπτο έτος σηµαδεύτηκε και από µια απότοµη επιδείνωση κατά το β’ εξάµηνο στις τιµές του γάλακτος». Η Arla σε σχετική έκθεσή της, ορίζει το 2014 ως «µια χρονιά µε µεγάλα σκαµπανεβάσµατα για την παγκόσµια αγορά γαλακτοκοµικών προϊόντων». Λόγω αυτών των συνθηκών «δεν θα ανακοινώσει εκτιµήσεις για το 2015», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία