BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ως 5 μήνες τα χοιρινά στην ιδιωτική αποθεματοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εισάγει το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στον τομέα του χοιρινού κρέατος με σκοπό να μειώσει την πίεση που υφίσταται η αγορά του προϊόντος στην ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη στα πλαίσια της Επιτροπής Διαχείρισης στις 24 Φεβρουαρίου και θα εγκριθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

Ως 5 μήνες τα χοιρινά στην ιδιωτική αποθεματοποίηση

0
0
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Κομισιόν δίνει ένα σταθερό ποσό συμβάλλοντας στα βασικά κόστη της αποθήκευσης για ορισμένα τεμάχια χοιρινού κρέατος (για 90-150 ημέρες) - για παράδειγμα, για το χοιρομέρι, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 254€/τόνο για 90 ημέρες και 278 €/τόνος για 150 ημέρες

Η Κομισιόν, προχώρησε σ’ αυτό το μέτρο καθώς ο συνδυασμός του ρωσικού εμπάργκο και της αύξησης της παραγωγής χοιρινού στην ΕΕ, οδήγησαν στη σημαντική μείωση της τιμής του χοιρινού σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ακόμα και αν υπάρχει μια μικρή υποψία για ανάκαμψη, η τιμή του χοιρινού στην ΕΕ είναι κάτω κατά 20% από το μέσο όρο των τελευταίων 5 χρόνων για περισσότερο από 6 μήνες.

Επίσης, τα καθαρά περιθώρια κέρδους είναι περισσότερο από 15% κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο και πολλοί χοιροτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας λόγω των χαμηλών απολαβών για μια σειρά μηνών.

«Πιστεύω ότι το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Αυτό το μέτρο θα αποσύρει ένα σημαντικό όγκο του προϊόντος από την αγορά, θα έχει ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση ενός ορίου στο πλαίσιο της αγοράς, τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών και θα βοηθήσει την αγορά να ανακάμψει από την εύθραυστη ανάκαμψη των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Γεωργίας στις 26 Ιανουαρίου είχε αρνηθεί να λάβει μέτρα στήριξης του χοιροτροφικού τομέα.

Υπενθυμίζεται, η ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι ένα μέτρο στήριξης της αγοράς στο πλαίσιο του κανονισμού 1308/2013 της ΚΟΑ που αντισταθμίζει μέρος του κόστους αποθήκευσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

(Πηγή: ec.europa.eu)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία