BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ευκαιρία στα σιτάρια της ΕΕ από τη ρωσο-ουκρανική κρίση

Απώλειες της τάξης του 40% και 30% αναµένονται για τα χειµερινά σιτάρια της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντίστοιχα, που καταστράφηκαν από τον παγετό, σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή µονάδα παρακολούθησης σιτηρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, AGRI4CAST, γνωστή και µε την επωνυµία Mars. Η εκτίµηση αυτή φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά για τα ευρωπαϊκά σιτηρά που δεν επηρεάστηκαν από τον καιρό, αφήνοντας περιθώρια για καλύτερες τιµές.

Ευκαιρία στα σιτάρια της ΕΕ από τη ρωσο-ουκρανική κρίση

8
0
Την ίδια ώρα όµως, δεν µπορεί να αγνοηθεί και το βεβαρυµµένο οικονοµικό κλίµα Ρωσίας και Ουκρανίας µε τα νοµίσµατά τους να είναι υποτιµηµένα, κατάσταση η οποία καθιστά τα σιτηρά τους πιο ανταγωνιστικά για εξαγωγές. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές εµφανίζονται ανήσυχοι σχετικά µε το πώς µπορεί να επηρεάσουν τις εαρινές σπορές τα υποτιµηµένα νοµίσµατα και οι δυσµενείς οικονοµικές συνθήκες στις δύο αυτές χώρες.

Ειδικότερα, το νόµισµα της Ουκρανίας, η γρίβνα, έχει καταρρεύσει κάνοντας βουτιά 50% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, υπό το βάρος του πολέµου που µαίνεται για περισσότερο από ένα έτος στο ανατολικό της τµήµα.  Επίσης, το ουκρανικό ΑΕΠ έπεσε κατά 8% µέσα σε 14 µήνες και η βιοµηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 26%. Ταυτόχρονα, στις εµπόλεµες ουκρανικές περιοχές η ανοιξιάτικη σπορά σιταριού αναµένεται να καθυστερήσει σηµαντικά καθώς οι αγρότες δεν έχουν κανονική πρόσβαση σε σπόρους και λιπάσµατα

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό ΑΕΠ - σύµφωνα µε την κεντρική τράπεζα της χώρας - αναµένεται να παρουσιάσει την πρώτη µεγάλη συρρίκνωσή του φέτος από την περίοδο 2008/9 µε το ρούβλι να πιέζεται από τις τιµές του πετρελαίου, τις κυρώσεις της ∆ύσης και τις κερδοσκοπικές πιέσεις στην αγορά συναλλάγµατος.
Επίσης, όσον αφορά την παραγωγή σιταριού το ρωσικό υπουργείο γεωργίας κάνει λόγο για απώλειες της τάξης του 40% για τα χειµερινά σιτηρά. Η συγκοµιδή θα µειωθεί κατά 28-30 εκατ. τόνους, ενώ πέρσι ήταν γύρω στους 48 εκατ. τόνους, αν τελικά χαθούν οι φυτεύσεις σε µια έκταση 36 εκατ. στρεµµάτων που βρίσκονται σε άσχηµα κατάσταση, σύµφωνα µε δηµοσίευµα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Αν και οι καλλιεργητές έχουν ακόµα χρόνο να ξαναφυτέψουν σιτάρια, οι ανοιξιάτικες σπορές τείνουν σύµφωνα µε τους ειδικούς να έχουν χαµηλότερες αποδόσεις από τις φθινοπωρινές.

∆εν έχουν σκληρύνει τα χειµερινάΣύµφωνα µε το δελτίο Φεβρουαρίου της Mars, µέχρι και τα µέσα Φλεβάρη, συνολικά υπήρχαν θερµικές ανωµαλίες στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Θερµότερες σε σχέση µε τις συνήθεις συνθήκες ήταν µόνο οι νότιο-δυτικές περιοχές και η Βόρεια Αφρική.
Γενικά σύµφωνα µε τα προγνωστικά µοντέλα της Mars, τα χειµερινά σιτηρά είναι σε καλή κατάσταση και έχουν αναπτυχθεί αρκετά στην ΕΕ λόγω των ήπιων συνθηκών του χειµώνα, ενώ ο παγετός προκάλεσε µόνο τοπικά ζηµιές σε Βουλγαρία, Ρουµανία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Ωστόσο, στις βορειο-ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και στη νότια Ρωσία φαίνεται να είναι σοβαρότερη η επίδραση του παγετού στα χειµερινά σιτηρά
Ασθενέστερα από τη συνήθη σκλήρυνση εµφανίζονται στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη τα σιτηρά, παρά τη µικρή καιρική βελτίωση από τα µέσα Ιανουαρίου. Το µειονέκτηµα της έλλειψης κρύων συνθηκών δεν έχει ενθαρρύνει τα φυτά να σκληρύνουν το χειµώνα και τα άφησε ευάλωτα όταν σηµειώθηκε παγετός.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία