BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε χαμηλά 55 μηνών ο δείκτης του FAO λόγω σιτηρών

O δείκτης τιμών των τροφίμων του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) για τον Φεβρουάριο έφτασε τις 179,4 μονάδες, πιο χαμηλά από τις 181,2 μονάδες του Ιανουαρίου και από τις 208,6 μονάδες του Φεβρουαρίου του 2014.

Τα γαλακτοκομικά έριξαν τον Απρίλιο τις τιμές τροφίμων λέει ο FAO

2
0
Πρόκειται για μια πτώση 1% το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, φτάνοντας σε χαμηλά 55 μηνών και καταγράφοντας μια πτώση 14% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο.

«Η συνεχιζόμενη πτώση του δείκτη – στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010 – αντανακλά την αυξημένη προσφορά καθώς και τη συνεχή αδυναμία πολλών νομισμάτων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Michael Griffin, αναλυτής του FAO για τα γαλακτοκομικά και το ζωικό κεφάλαιο
«Το πρώτο που παρατηρούμε είναι οι ευνοϊκές προοπτικές για τις καλλιέργειες το 2015. Τα αποθέματα επίσης είναι πολύ καλά για τα περισσότερα σιτηρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλυτικότερα

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO έφτασε κατά μ.ο. τις 171,7 μονάδες το Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 3,2% από τον Ιανουάριο, λόγω των εκτιμήσεων για καλές φετινές αποδόσεις στα σιτηρά. Οι τιμές στο ρύζι είναι πιο σταθερές

Ο δείκτης τιμών του FAO για τη ζάχαρη κατά μ.ο. έπεσε κατά 4,9% από τον Ιανουάριο στις 207,1 μονάδες το Φεβρουάριο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση που είχε αγροτικό εμπόρευμα, σύμφωνα με τον FAO. Η πτώση φανερώνει τις εκτιμήσεις για καλή σοδειά στη Βραζιλία μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, όπως και η απόφαση της Ινδίας να επιδοτήσει τις εξαγωγές ζάχαρης στο εξωτερικό

Πτώση της τάξης του 1,4% σημείωσε ο δείκτης τιμών κρεάτων του FAO σε σχέση με τον Ιανουάριο, αγγίζοντας τις 187,4 μονάδες το Φεβρουάριο. Η πτώση στο δείκτη των τιμών κρέατος οφείλεται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο FAO, στη μείωση των τιμών σε βόειο και αρνίσιο κρέας, κυρίως λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ και του αυστραλιανού δολαρίου. Αντίθετα, οι τιμές στο χοιρινό κρέας ανέβηκαν για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, χάρη στην απόφαση της ΕΕ για την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινά που αναμένεται να ενισχύσει τον τομέα.

Από την άλλη πλευρά, άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών του FAO για τα γαλακτοκομικά για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 181,8 μονάδες το Φεβρουάριο (άνοδος 4,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο). Η αύξηση προήλθε από το γάλα σε σκόνη και αντικατοπτρίζει τόσο την εποχιακή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθώς πλησιάζει στο τέλος της η εποχή των ποσοστώσεων, όσο και μειωμένη προσφορά από Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Οι τιμές στο τυρί παρέμειναν αμετάβλητες, σύμφωνα με το FAO




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία