BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιεσμένα τα μήλα σε παγκόσμιο επίπεδο

Μειωµένες κατά 15-20% σε σχέση µε πέρσι είναι οι φετινές τιµές παραγωγού για τα µήλα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής λόγω αφενός του ρωσικού εµπάργκο αφετέρου της ιδιαίτερα αυξηµένης φετινής παραγωγής σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Αναλυτικά, στην Ευρώπη η παραγωγή είναι η µεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας (12 εκατ. τόνοι), από 11 εκατ. τόνους, που ήταν πέρυσι λόγω κυρίως του παγετού που σηµειώθηκε στην κεντρική Ευρώπη την περίοδο της ανθοφορίας.

Πιεσμένα τα μήλα σε παγκόσμιο επίπεδο

1
0
Επιπλέον, η πίεση των τιµών πανευρωπαϊκά οφείλεται και στο ρωσικό εµπάργκο δεδοµένου ότι περίπου 800.000 τόνοι ευρωπαϊκών µήλων προορίζονταν στη ρωσική αγορά.
Ρόλο στην πίεση των τιµών έπαιξε και η σηµαντικά αυξηµένη φετινή παραγωγή µήλων της Αµερικής, µε την Ουάσινγκτον φέτος να έχει τη µεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία της (γύρω στα 140 εκατ. µπούσελ).
Ως εκ τούτου, όπως υπογράµµισε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου ∆ιονύσης Βαλασσάς, η εµπορική περίοδος φέτος αναµένεται να τελειώσει τέλος Ιουνίου, ενώ πέρυσι είχε τελειώσει µέσα Μαΐου. Όπως επισηµαίνει, «η τιµή για τα Starking Delicious φέτος στη χονδρική είναι 1,15 ευρώ το κιλό το µονόσειρο, ενώ πέρυσι ήταν 1,30 ευρώ το κιλό»
«Αυτήν την περίοδο η τιµή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά το κιλό για όλα τα µήλα, (στα οποία συµπεριλαµβάνεται το ψυκτικό κόστος και το κόστος για το σύστηµα ποιότητας smart fresh), 5 λεπτά παρακάτω από πέρυσι που και πάλι η τιµή ήταν πιεσµένη, τη στιγµή που το κόστος ανέρχεται στα 30 λεπτά το κιλό», επισηµαίνει ο Βασίλης Σµυρλής, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ανάβρας του δήµου Αγιάς.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία