BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Λιγότερα αρνιά το Πάσχα, παραγωγοί από θέση ισχύος

Ανάρπαστα θα γίνουν τα ελληνικά αµνοερίφια εν όψει του Πάσχα και οι τιµές παραγωγού αναµένεται να κινηθούν πάνω από τα περσινά επίπεδα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, καθώς τα διαθέσιµα ζώα θα είναι πολύ λιγότερα εξαιτίας των µεγάλων απωλειών που προκάλεσε ο καταρροϊκος πυρετός και τα έντονα καιρικά φαινόµενα του χειµώνα στις κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.

Λιγότερα αρνιά το Πάσχα, παραγωγοί από θέση ισχύος

1
0
«Μέχρι και στα 6 ευρώ ευρώ/κιλό µπορεί να φτάσει φέτος η τιµή παραγωγού για το κατσικάκι και στα 5,50-5,80 για το αρνάκι», εκτιµά ο παραγωγός από τη ∆υτική Μακεδονία, Παναγιώτης Αρνίδης, ο οποίος έκανε λόγο για 30% µικρότερη παραγωγή αµνοεριφίων φέτος στη περιοχή.

«Οι τιµές µπορεί να ξεκινήσουν από τα 5 ευρώ αλλά θα κορυφωθούν λίγο πριν το Πάσχα λόγω υψηλής ζήτησης. Εάν κάποιος µπορέσει να περιµένει µέχρι την Κυριακή των Βαΐων, που πέφτει 5 Απριλίου, θα αποκοµίσουν το κάτι παραπάνω και η τιµή ενδεχοµένως να φτάσει και τα 6,5 ευρώ για το αρνάκι και 7 ευρώ το κιλό για το κατσικάκι γιατί φέτος τα ελληνικά αρνιά είναι λίγα», επεσήµανε ο παραγωγός από τη Λάρισα Μιχάλης Τζιοτζιος και σύµβουλος της οµοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας.

Επιπλέον τόνισε ότι θα υπάρξει µεγάλη ζήτηση καθώς η παραγωγή αµνοεριφίων έπεσε περίπου 40% στη χώρα. Μάλιστα σηµείωσε ότι «Πέρσι η τιµή ήταν στα 5 ευρώ το κιλό λόγω της υπερπροσφοράς και οι παραγωγοί τα έδιναν φθηνότερα γιατί φοβόντουσαν µη τους µείνουν».

 

Μειωµένη 40% η φετινή εγχώρια παραγωγή

Στην Κρήτη, η κακοκαιρία προκάλεσε απώλειες 50% στα όψιµα αρνιά και «αρνιά δεν υπάρχουν»», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος από τα «Κρητικά Μιτάτα», Μανώλης Τιτοµιχελάκης. Ο ίδιος περιµένει αυξηµένη ζήτηση και οι τιµές να διαµορφωθούν στα 5,70 ευρώ για το αρνί και 6 ευρώ για το κατσίκι. Υψηλότερες τιµές από πέρσι (5,30 ευρώ) αναµένει και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισµού Χανίων, Γιώργης Βενετάκης.

Από τον καταρροϊκό  η ∆υτική Μακεδονία είχε απώλειες 5-6.000 ζώων και περίπου 10.000 αµνοεριφίων. Μεγάλα ήταν και τα ποσοστά αποβολών από τις µάνες που επέζησαν ενώ η γαλακτοπαραγωγή έφτασε το 1/3 της περσινής ποσότητας, τόνισε ο παραγωγός κ.Αρνίδης. Επιπλέον, «τα αρνιά όχι τα 15 κιλά δεν έφτασαν αλλά µέχρι τα 9 κι αυτά µε δυσκολία», επεσήµανε ο ίδιος.

Η τιµή παραγωγού την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται στα 4,80 ευρώ το κιλό, δεδοµένου ότι η αγορά δεν κινείται προς ώρας και η ζήτηση θα αρχίσει να φαίνεται 7- 10 ηµέρες πριν το Πάσχα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς. Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι οι τιµές θα επηρεαστούν και από τις εισαγόµενες ποσότητες που ενδεχοµένως κληθούν να καλύψουν το κενό της αγοράς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία