BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πίσω από τα σημάδια της κρύβεται η αγκινάρα

Σε µία από τις δυσκολότερες χρονιές για τους παραγωγούς αγκινάρας έχει εξελιχθεί η φετινή. Κι αυτό καθώς, από τη µία οι παγετοί προκάλεσαν καταστροφή της παραγωγής έως και 100% σε κάποια κτήµατα, και, από την άλλη, οι παρατεταµένες βροχοπτώσεις οδήγησαν στην εξάπλωση ενός σαλιγκαριού, που πλήττει την καλλιέργεια εδώ και 2-3 χρόνια, επιφέροντας υποβάθµιση της ποιότητας, µειωµένη παραγωγή και αυξηµένο κόστος.

Πίσω από τα σημάδια της κρύβεται η αγκινάρα

3
0
Ως εκ τούτου, φέτος πραγµατοποιήθηκαν εισαγωγές αιγυπτιακής αγκινάρας, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια, που η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε την ελληνική αγορά

Μάλιστα, «οι αποδόσεις φέτος ήταν µέχρι τώρα στο 1/10 από µία κανονική χρονιά, που κυµαίνονται στα 2,5.000-3.000 ζεύγη το στρέµµα», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Ευάγγελος Λυκουρέντζος από την περιοχή των Ιρίων, όπου απαντάται κυρίως η καλλιέργεια.

Η µείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στους πολλούς παγετούς το χειµώνα, που προκάλεσαν, ζηµιά στις ανθοκεφαλές και στα φυτά. Επιπλέον, η ποιότητα µεγάλου µέρους της παραγωγής επηρεάστηκε και από το σαλιγκάρι που έχει εµφανιστεί στην περιοχή και προκαλεί σηµάδια στο προϊόν.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, η ζηµιά περιορίζεται στην εµφάνιση –και όχι στο εσωτερικό-.Ωστόσο, οι µεγαλύτερες ποσότητες έχουν χαµηλή ζήτηση και πωλούνται από 20 λεπτά το ζευγάρι, ενώ η τιµή για τις ελάχιστες αγκινάρες καλής ποιότητας είναι στα 60 λεπτά το ζευγάρι. Επισηµαίνεται ότι το Νοέµβρη η µέση τιµή παραγωγού για την αγκινάρα στα Ίρια ήταν 1 ευρώ το ζευγάρι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία