BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Διπλάσιες τιμές για λιγοστό αρακά, στο 1/5 η παραγωγή

Έως και 52,94% από πέρυσι αυξήθηκε φέτος η τιµή παραγωγού για τον αρακά θερµοκηπίου.

Διπλάσιες τιμές για λιγοστό αρακά, στο 1/5 η παραγωγή

2
0

Σύμφωνα με τα στοιχεια, η φετινή σοδειά λόγω των παγετών το Γενάρη υπέστη µεγάλη ζηµιά, µε την παραγωγή του να µην φτάνει «ούτε στο 1/5 της περσινής», όπως λένε χαρακτηριστικά οι καλλιεργητές. Ως εκ τούτου, τα έσοδα γι’ αυτούς ήταν φέτος σηµαντικά λιγότερα απ’ την περσινή χρονιά.

Ενδεικτικό παράδειγµα τα θερµοκήπια στην Ηλεία, όπου, ενώ πέρυσι οι αποδόσεις ήταν 12-17 τόνοι στα 10 στρέµµατα, φέτος ήταν µόλις 3 τόνοι εξαιτίας της καταστροφής των φυτών κατά τη διάρκεια του χειµώνα.

Έτσι, τη φετινή χρονιά υπήρχαν ελάχιστες ποσότητες αρακά θερµοκηπίου, για τον οποίο η τιµή παραγωγού κυµάνθηκε στα 2,50-2,60 ευρώ το κιλό, 60-80 λεπτά υψηλότερα από πέρυσι.

Ζημιές και για τον βιομηχανικό αρακά, που έχει τιμή 28-32 λεπτά το κιλό

Αντίστοιχα, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προκληθεί ζηµιές στον αρακά που προορίζεται ως επί το πλείστον στη βιοµηχανία, από τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις από τέλος Ιανουαρίου έως αυτές τις µέρες. Ωστόσο, οι εν λόγω ζηµιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, που καλύπτει όσες προκαλούνται από βροχοπτώσεις µετά τις 15 Μαΐου. Λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών και των βροχοπτώσεων που προκάλεσαν προβλήµατα στην ανάπτυξη των φυτών η παραγωγή αναµένεται µειωµένη, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες το φυτό χάνει την ευρωστία του και αποµακρύνονται τα λιπάσµατα και οι θρεπτικές ουσίες.

Επίσης, το πιθανό ενδεχόµενο να καθυστερήσει η συγκοµιδή για το βιοµηχανικό αρακά έως τον Ιούνιο έχει θορυβήσει παραγωγούς και επιχειρηµατίες, καθώς όσο ανεβαίνουν οι θερµοκρασίες, τόσο ο αρακάς σκληραίνει και υποβαθµίζεται η ποιότητά του. Εδώ αξίζει να επισηµανθεί ότι η τιµή για τις µεγαλύτερες ποσότητες βιοµηχανικού αρακά είναι στα 28-32 λεπτά το κιλό ανάλογα το εργοστάσιο. Η ασφάλεια που προσφέρει η συµβολαιακή γεωργία είναι ο βασικός λόγος που τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί σε µεγάλο βαθµό το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη συγκεκριµένη καλλιέργεια, και γενικότερα για τα πράσινα ψυχανθή.

Ελάχιστες οι περιοχές που μπόρεσαν να σπείρουν υπαίθριο αρακά

Οι βροχές έχουν πλήξει και την υπαίθρια καλλιέργεια, προκαλώντας καθυστέρηση στις σπορές. «Οι περιοχές που µπόρεσαν να σπείρουν είναι ελάχιστες, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν να σπείρουν µέχρι την περασμένη βδοµάδα, φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι, καθώς τα φυτά που θα σπαρθούν από εδώ και πέρα, δε θα προλάβουν να αναπτυχθούν», υπογραµµίζει ο παραγωγός Νίκος Καρακουζίδης. Επιπλέον, η συγκοµιδή αναµένεται το Μάιο, ενώ κανονικά ξεκινούσε στα µέσα Απρίλη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία