BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ρεκόρ μαλακού σιταριού στη Γαλλία

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η νέα σοδειά σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά και εφόσον ο καιρός βοηθήσει λογικά θα σηµειωθούν καλύτερες αποδόσεις και ποιότητα από πέρσι. Το ισχυρό δολάριο σε συνδυασµό µε τα ποιοτικότερα στάρια µπορούν να δώσουν ευκαιρίες για εξαγωγές του ελληνικού προϊόντος σε βόρειο-αφρικάνικες χώρες, οι οποίες καταναλώνουν µεγάλες ποσότητες σκληρού.

Ρεκόρ μαλακού σιταριού στη Γαλλία

3
0
Μην ξεχνάµε ότι η Ιταλία, η οποία αποτελεί τον µεγαλύτερο πελάτη µας, θα έχει αυξηµένη παραγωγή στη νέα σοδειά και σύµφωνα µε τις πληροφορίες οι συνολικές της εισαγωγές θα µειωθούν. 

Σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά οι αναλυτές αναµένουν αύξηση της παραγωγής σκληρού, ενώ θετικό για τις τιµές είναι ότι η νέα σοδειά ξεκινά µε χαµηλά στοκ, οπότε οι τιµές έχουν λόγο να στηριχτούν. Όµως εφόσον επιβεβαιωθούν οι µεγάλες παραγωγές στον Καναδά, από το φθινόπωρο µπορεί να σηµειωθεί διόρθωση και µείωση της ψαλίδας µε το µαλακό στάρι. 

Στη λίστα της Φότζια  οι τιµές στα σκληρά διόρθωσαν κατά 5 ευρώ ο τόνος. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 345-350 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 335-340 ευρώ ο τόνος. Μεγαλύτερη ήταν η µείωση στο Μιλάνο (-10 ευρώ ο τόνος), µε τις τιµές για τις καλές ποιότητες στα 332-340 ευρώ ο τόνος. Τα γαλλικά σκληρά είχαν τις ίδιες απώλειες µε τις τιµές πλέον στα 310-320 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι συνεδριάσεις τις πρώτες µέρες µετά το καθολικό Πάσχα είναι ως συνήθως υποτονικές. Υπήρξε µικρή πτώση λόγω ανακοινώσεων περί καλύτερης κατάστασης της σοδειάς σε σχέση µε ένα χρόνο πριν. Παράλληλα η ισοτιµία ευρώ - δολαρίου εξακολουθεί να επηρεάζει όλα τα σιτηρά. Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εκτάσεις µαλακού σίτου θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, περί τα 51,8 εκατ. στρέµµατα, καθώς οι αγρότες το προτίµησαν από πατάτα ή καλαµπόκι. Στα σκληρά εκτιµάται αύξηση 11,7% φτάνοντας τα 3,2 εκατ. στρέµµατα. Οι χρηµατιστηριακές τιµές δεν µπόρεσαν να κρατήσουν την άνοδο και επέστρεψαν στα 191 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία