BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Προοιωνίζονται καλές τιμές για το ξερό κρεμμύδι

Υψηλές τιµές αναµένονται για τα πρώτα χειµωνιάτικα ξερά κρεµµύδια λόγω του ελλείµµατος στην εγχώρια αγορά (σούπερ µάρκετ κτλ) και των µειωµένων ποσοτήτων που εκτιµάται ότι θα παραχθούν φέτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Προοιωνίζονται καλές τιμές για το ξερό κρεμμύδι

0
0
Καταρχάς, εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών καλλιεργήθηκε µικρότερη έκταση στη Θήβα, όπου απαντάται το 95% της καλλιέργειας ξερού κρεµµυδιού στην Ελλάδα. 

Επίσης, πολλοί παραγωγοί καλλιέργησαν λιγότερα στρέµµατα χειµωνιάτικου κρεµµυδιού επηρεασµένοι από την ζηµιογόνα χρονιά για το καλοκαιρινό. Ενδεικτικό είναι ότι πολλές ποσότητες καλοκαιρινού έµειναν αµάζευτες, ενώ η µεγαλύτερη ποσότητα ήταν προϊόν χαµηλής ποιότητας, που πληρώθηκε 18-20 λεπτά το κιλό το Γενάρη, τη στιγµή που και οι αποδόσεις ήταν µειωµένες σε σχέση µε µία κανονική χρονιά.

Ένας, ακόµα, λόγος που ενισχύει τις εκτιµήσεις για µειωµένες ποσότητες χειµερινού κρεµµυδιού είναι η καθυστέρηση φέτος των σπορών απ’ τις πολλές βροχές. Μάλιστα, ακόµα και αυτή τη βδοµάδα υπήρχαν παραγωγοί που έσπειραν, ενώ κανονικά «αυτές οι σπορές πρέπει να έχουν τελειώσει 20-25 Μαρτίου το αργότερο», επισηµαίνει ο γεωπόνος Γιάννης Σταύρου. Έτσι, η ζέστη π.χ. αρχή Ιουνίου θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για την ανάπτυξη του βολβού και θα έχει ως αποτέλεσµα σηµαντικά µειωµένες αποδόσεις σε σχέση µε µία κανονική χρονιά.

Τέλος, τα αποθέµατα αυτή τη στιγµή είναι ελάχιστα λόγω της µειωµένης παραγωγής για το καλοκαιρινό κρεµµύδι. Ως εκ τούτου, η τιµή για το εισαγόµενο είναι στα 45-60 λεπτά το κιλό στη χονδρική, τη στιγµή που πέρυσι ήταν στα 20 λεπτά το κιλό. Επισηµαίνεται ότι την ίδια περίοδο πέρυσι, που υπήρχαν αποθέµατα και είχε βγει το χειµωνιάτικο κρεµµύδι, η τιµή παραγωγού γι’ αυτό ήταν 35 λεπτά το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία