BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αναλυτές και καρτερικοί αγρότες επιμένουν για το καλαμπόκι

Με σαφώς καλύτερη βάση αναµένεται να ξεκινήσει η νέα σεζόν στο καλαµπόκι χάρη στη µειωµένη παγκόσµια παραγωγή και στην αυξηµένη παγκόσµια ζήτηση, σύµφωνα µε την πρώτη ολοκληρωµένη πρόβλεψη του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η οποία δικαίωσε όσους επέµειναν στην καλλιέργεια του.

Αναλυτές και καρτερικοί αγρότες επιμένουν για το καλαμπόκι

0
0
Ειδικότερα,  µειωµένη κατά 4,2% (ή κατά 586 εκατ. µπούσελ) στα 13,63 δισ. µπούσελ αναµένεται η αµερικανική παραγωγή σε σύγκριση µε το 2014-2015.

Αυτή η νέα πρόβλεψη ενθαρρύνει τις εκτιµήσεις των αναλυτών για άνοδο των τιµών στο καλαµπόκι τη νέα σεζόν, ωστόσο υπάρχει για την ώρα συγκρατηµένη αισιοδοξία. Επίσης, το USDA αναµένει η κατανάλωση καλαµποκιού το 2015-2016 να αυξηθεί κατά 138 εκατ. µπούσελ στα 13,76 δισ. µπούσελ, εκτίµηση που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα είναι ένα ρεκόρ για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, κατά µέσο όρο οι τιµές για την εµπορική σεζόν 2015-2016 προβλέπεται ότι θα κινηθούν από 320-380 σεντς ανά µπούσελ. «Η αγορά δεν έχει ακόµα τεστάρει τα πολύ χαµηλά επίπεδα τιµών για το καλαµπόκι προτού να εµφανιστούν οι ανοδικές τάσεις, αν και ήδη υπάρχουν αρκετές τοποθετήσεις στο χρηµατιστήριο για τιµή γύρω στα 360 σεντς/ανά µπούσελ», σηµειώνει ο Νίκολας Σαξ της χρηµατιστηριακής εταιρίας Benson Quinn Commodities
Υπενθυµίζεται ότι την ανατροπή της καθοδικής πορείας των τιµών του καλαµποκιού έχει προβλέψει και η γαλλική τράπεζα Societe Generale (SocGen), αλλά και η χρηµατιστηριακή εταιρία Futures International (FI) που αναµένει τα προθεσµιακά Ιουλίου για το προϊόν να φτάσουν τα 400 σεντς ανά µπούσελ. Μάλιστα, η πρόβλεψη της FI ήδη επιβεβαιώθηκε στο χρηµατιστήριο του Σικάγο.

Οδηγός η αυξηµένη διεθνής ζήτησηΤαυτόχρονα, η αυξηµένη παγκόσµια ζήτηση καλαµποκιού εκτιµάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών το 2105-2016 κατά 75 εκατ. µπούσελ σε σχέση µε το 2014-2015. Επίσης, τα τελικά αποθέµατα θα είναι µειωµένα κατά 105 δισ. µπούσελ στα 1,746 δισ. µπούσελ. Σε παγκόσµιο επίπεδο η παραγωγή καλαµποκιού για τη σεζόν 2015-2016 υπολογίζεται στους 989,8 εκατ. τόνους, µειωµένη από πέρυσι εξαιτίας της µικρότερης αµερικανικής σοδειάς. Στους 990,4 εκατ. τόνους εκτιµάται ότι θα φτάσει η παγκόσµια κατανάλωση καλαµποκιού τη νέα σεζόν χάρη στην αυξηµένη ζήτηση από Κίνα, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Καναδά, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν και Μεξικό. Υψηλότερες αναµένεται να είναι το 2105-2016 και οι εισαγωγές καλαµποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Νότιο Κορέα και το Μεξικό.
Παράλληλα, λιγότερες θα είναι οι εξαγωγές καλαµποκιού από Ουκρανία, Βραζιλία και ΕΕ, αλλά αυξηµένες για Νότιο Αφρική, Αργεντινή και Ινδία σε σύγκριση µε πέρυσι. Τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα καλαµποκιού προβλέπονται στους 191,9 εκατ. τόνους, µειωµένα 0,6 εκατ. τόνους από πέρυσι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία