BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Online εβδομαδιαία αποστολή τιμών στα γαλακτοκομικά

Να δηλώνουν τις εβδομαδιαίες τιμές πώλησης σε ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότηση παράλληλα με την αποστολή τους στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, έχουν την υποχρέωση οι μεταποιητικές επιχειρήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με απόφαση που θεσπίζει συμπληρωματικά μέτρα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 479/2010 της ΕΕ.

Online εβδομαδιαία αποστολή τιμών στα γαλακτοκομικά

18
0

Αναλυτικά η απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου και αφορά τα συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 479/2010 της Επιτροπής σχετικά με τις κοινοποιήσεις μεταξύ των Κρατών Μελών και της Επιτροπής, στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 1

ΣΚΟΠΟΣ

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 479/2010 της Επιτροπής, όπως ισχύει κάθε φορά, σχετικά με τις κοινοποιήσεις μεταξύ των Κρατών Μελών και της Επιτροπής στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Άρθρο 2

ΜΕΤΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

Η Διεύθυνση Αμέσων Ενισχύσεων και Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε ανακοινώνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία σχετικά με τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν για το αποκορυφωμένο γάλα και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη που προβλέπονται στο άρθρο 1 του κανονισμού στις περιπτώσεις που τα αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Άρθρο 3

ΤΙΜΕΣ ΝΩΠΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1. Το Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται αρμόδια για τις κοινοποιήσεις των τιμών και των ετήσιων εκθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 2 και άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 479/2010 και δύναται να προβαίνει σε επιτόπιους ελέγχους στα πλαίσια της εποπτείας του συστήματος συλλογής και κοινοποίησης των τιμών σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με την διαδικασία του παρόντος άρθρου είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης και τον υπολογισμό των σταθμισμένων μέσων όρων, οι οποίοι δύναται να δημοσιοποιηθούν.

2. Μηνιαίες Ποσότητες εισκομίσεων νωπού αγελαδινού γάλακτος

Κάθε επιχείρηση που εισκομίζει νωπό αγελαδινό γάλα απ΄ ευθείας από παραγωγό/κτηνοτρόφο (πρώτος αγοραστής) υποχρεούται στην έγγραφη ανακοίνωση της συνολικά παραδοθείσας ποσότητας νωπού γάλακτος (σε κιλά), με την πραγματική λιποπεριεκτικότητα, στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα της εισκόμισης (Υπόδειγμα Ι).

3. Τιμή νωπού γάλακτος

Κάθε επιχείρηση, που εισκομίζει περισσότερο από 3.000 τόνους αγελαδινό γάλα ετησίως από παραγωγούς, ανακοινώνει την τιμή παραγωγού ανά μονάδα βάρους σε μηνιαία βάση. Για το σκοπό αυτό με τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, βάσει των στοιχείων των εισκομίσεων που διαθέτει, ενημερώνει τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται να ανακοινώνουν την τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος για το επόμενο έτος και ενημερώνει σχετικά το Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής. Οι υπόχρεες επιχειρήσεις το αργότερο 15 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα ανακοινώνουν εγγράφως στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον μέσο όρο της τιμής παραγωγού, σταθμισμένο ως προς την ποσότητα, για τον μήνα που προηγήθηκε καθώς και την πραγματική λιποπεριεκτικότητα για την ποσότητα αυτή (Yπόδειγμα Ι).

4. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαβιβάζει τα παραπάνω στοιχεία των παρ. 2 και 3 στο Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγήςτης Δ/νσης Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αργότερο 20 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, σύμφωνα με το Υπόδειγμα ΙΙ της παρούσας απόφασης. Το Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει υπολογίζει κάθε μήνα το σταθμισμένο μέσο όρο της τιμής του νωπού αγελαδινού γάλακτος, για όλη τη χώρα και προβαίνει στις ανακοινώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΕ)479/2010 της Επιτροπής.

Άρθρο 4

ΤΙΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1. Για το τυρί ΦΕΤΑ

Κάθε επιχείρηση που παράγει περισσότερο από 500τόνους τυρί ΦΕΤΑ ετησίως ανακοινώνει κάθε εβδομάδα την τιμή χονδρικής πώλησης του τυριού Φέτα ανά είδος συσκευασίας (βαρέλι, λευκοσιδηρό δοχείο, τάπερ, συσκευασία εν κενό) στο Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγήςτης Δ/νσης Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων το αργότερο κάθε Τρίτη, ώρα 12:00 για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό τυριού Φέτα, χωρίς Φ.Π.Α., και συνοδεύεται από την ποσότητα στην οποία αντιστοιχεί η συγκεκριμένη τιμή πώλησης.

2. Για τα λοιπά τυριά

Κάθε επιχείρηση που παράγει πάνω από 60 τόνους Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, ή/και πάνω από 70 τόνους Μανούρι ΠΟΠ, ή/και πάνω από 80 τόνους Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, ή/και πάνω από 100 τόνους Κασέρι ΠΟΠ, ή/και πάνω από 150 τόνους Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, ή/και πάνω από 60 τόνους Κεφαλοτύρι, ή/και πάνω από 100 τόνους Γραβιέρα, ετησίως ανακοινώνει κάθε εβδομάδα την τιμή χονδρικής πώλησης ανά είδος συσκευασίας στη Δ/νση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων το αργότερο κάθε Τρίτη, ώρα 12:00 για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό τυριού, χωρίς Φ.Π.Α., και συνοδεύεται από την ποσότητα στην οποία αντιστοιχεί η συγκεκριμένη τιμή πώλησης. Για τα τυριά Κεφαλοτύρι και Γραβιέρα προσδιορίζεται το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή του.

3. Το Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει υπολογίζει κάθε εβδομάδα το σταθμισμένο μέσο όρο της τιμής του τυριού Φέτα και των υπολοίπων τυριών για όλη τη χώρα και προβαίνει στις ανακοινώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 479/2010 της Επιτροπής.

4. Για την εφαρμογή των παραπάνω Τμήμα Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων ενημερώνει τις επιχειρήσεις παραγωγής των ανωτέρω τυριών, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου εκάστου έτους, με βάση τα στοιχεία παραγωγής του προηγούμενου έτους, για την αποστολή των τιμών που υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση. Η Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να αναπροσαρμόσει τα ανωτέρω όρια παραγωγής ανά είδος τυριού προκειμένου να επιτυγχάνεται κάθε έτος η αντιπροσωπευτικότητα των πηγών λήψης τιμών.

5. Παράλληλα με την εβδομαδιαία αποστολή τιμών οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται στη δήλωση των προβλεπόμενων σταθμισμένων τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία της εδικής εφαρμογής καθορίζονται από τη Δ/νση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων.

Με την πλήρη λειτουργία της εν λόγω εφαρμογής οι επιχειρήσεις θα απεμπλακούν από την αποστολή εβδομαδιαίων τιμών και θα υποχρεούνται μόνο στην ηλεκτρονική δήλωση σταθμισμένων τιμών σε μηνιαία βάση. Για την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής οι επιχειρήσεις θα ειδοποιηθούν εγγράφως από τη Δ/νση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τα Συμπληρωματικά μέτρα για κοινοποίηση τιμών γαλακτοκομικών.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία