BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Καλύτερες μέρες για τα επιτραπέζια ροδάκινα

Με πάνω απ’ τις διπλάσιες τιµές παραγωγού µπήκε στην αγορά φέτος το ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο λόγω κυρίως της µειωµένης παραγωγής στις περισσότερες πρώιµες ποικιλίες. Η µείωση παρατηρήθηκε και σε περιοχές της Ισπανίας, µε αποτέλεσµα η φετινή τιµή και του ισπανικού να έχει εκτοξευθεί.

Καλύτερες μέρες για τα επιτραπέζια ροδάκινα

3
0
Μέσα στις επόµενες 10 µέρες θα γίνει φανερό αν «η καλή µέρα φαίνεται απ’ το πρωί» για το ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο, το οποίο φέτος αναµένεται µειωµένο έως και 30% σε κάποιες περιοχές. Στην Ηµαθία η τιµή παραγωγού για τα λίγα επιτραπέζια ροδάκινα, που έχουν µπει στην αγορά, είναι 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε κυµανθεί στα 45-50 λεπτά το κιλό. (Σηµειώνεται ότι στη συνέχεια έπεσε στα 35 λεπτά το κιλό, µε αρκετούς παραγωγούς να είναι ακόµα απλήρωτοι για την περσινή σοδειά)

Αυτή η αύξηση στη φετινή τιµή παραγωγού έγκειται κυρίως στην µείωση της παραγωγής από πέρυσι λόγω των βροχών, που είχαν ως αποτέλεσµα να µην δέσουν πολλά ροδάκινα. Αντίστοιχα, στην Κορινθία η τιµή παραγωγού για τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι, επίσης, σε υψηλά επίπεδα (1,80-2 ευρώ το κιλό στο χωράφι). Μεγάλη αύξηση σηµείωσε και η τιµή για τα ισπανικά επιτραπέζια ροδάκινα στην εγχώρια αγορά, όπου διατίθενται στα 4,5 ευρώ το κιλό, τη στιγµή που πέρυσι πωλούνταν έναντι 2,5-3 ευρώ το κιλό.


Οι φετινές υψηλότερες τιµές για το ισπανικό προϊόν οφείλονται στο έλλειµµα απ’ τις παγωνιές σε πρώιµες περιοχές της Ισπανίας. Η µείωση της παραγωγής στις πρώιµες ποικιλίες λόγω προβληµάτων στην καρπόδεση είναι και ο βασικός λόγος που οδήγησε στις υψηλές τιµές παραγωγού για τα πρώιµα ελληνικά. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Ν. Κουτλιάµπα, φέτος παρατηρείται ελαφρά µείωση σε σχέση µε πέρυσι, που παρήχθησαν 13 εκατ. κιλά από το Συνεταιρισµό. Η µείωση (κατά 20%) αφορά κυρίως τις πρώιµες και µεσοπρώιµες ποικιλίες λόγω των παγετών κατά την ανθοφορία.


Η μειωμένη καρποφορία έχει οδηγήσει φέτος στην παραγωγή µεγαλύτερων ροδάκινων υψηλής ποιότητας. «Τώρα γίνονται οι πρώτες συζητήσεις και επαφές µε τους εξαγωγείς και την επόµενη βδοµάδα θα διαµορφωθεί µία σαφέστερη εικόνα στην αγορά», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Βέροιας Θ. Καραΐνδρος. Μάλιστα, «το ενδιαφέρον είναι έντονο τόσο από παλιούς πελάτες όσο και από νέους», σύµφωνα µε τον κ. Κουτλιάµπα. Έτσι, οι συνθήκες φαίνονται ευνοϊκές παρά τις δυσκολίες του ρωσικού αποκλεισµού και το αλαλούµ που έχει δηµιουργηθεί γύρω από το ενδεχόµενο άρσης του.


Σύμφωνα µε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Μόσχα εξετάζει να επιτρέψει τις εισαγωγές από 20 επιχειρήσεις, µεταξύ των οποίων 1 ελληνική, µετά τις 7 Αυγούστου. Σηµειώνεται ότι η περσινή κατακόρυφη πτώση στις τιµές παραγωγού οφείλεται περισσότερο στη µεγάλη παραγωγή σε µικρό χρονικό διάστηµα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί βάζουν νέες ποικιλίες αντικαθιστώντας τις παλιές, µε στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής περιόδου.


Ήδη σε κάποιο βαθµό έχει επιτευχθεί η διεύρυνση της παραγωγικής περιόδου δεδοµένου ότι παλαιότερα «ούτε που το φανταζόταν κανείς να µαζεύει τον Αύγουστο, όπως γίνεται τώρα», λένε οι παραγωγοί. Αυτές τις µέρες η συγκοµιδή για τα επιτραπέζια έχει ξεκινήσει στην Ηµαθία, ενώ της Πελοποννήσου ήταν τα πρώτα που µπήκαν στην αγορά, µε το φουλ της παραγωγής τους να αναµένεται 20-25 Ιουνίου (10 µέρες αργότερα από πέρυσι). Μ. Κρόκου


Νέες ποικιλίες δοκιμάζουν
Ιταλοί και Ισπανοί παραγωγοί
Βελτίωση της ποιότητας των ροδάκινων βλέπουν οι Ιταλοί παραγωγοί χάρη στην επιλογή πλέον νέων ποικιλιών, σύµφωνα µε τον συντονιστή του ιταλικού συνεταιρισµού Ortofrutta, Γκραµπριέλ Φερί. Και στην Ισπανία, επίσης, οι παραγωγοί επιλέγουν νέες ποικιλίες.
Σύµφωνα µε τον κ. Φερί, «το µεγαλύτερο πρόβληµα του τοµέα έγκειται στην άσχηµη οικονοµική κατάσταση τόσο στην Ιταλία όσο και γενικότερα στην Ε.Ε., που συνεπάγεται µειωµένες επενδύσεις». Για τον λόγο αυτό ο ίδιος θεωρεί αναγκαία τη δηµιουργία ενός µεγάλου σχήµατος στις 4 κύριες χώρες παραγωγής του ροδάκινου στην Ε.Ε. (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία). Μάλιστα, στη Γαλλία «εδώ και µερικά χρόνια η κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία», σύµφωνα µε τον Μπρούνο Νταρνό, πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών της Γαλλίας (AOP Pêches et nectarines). Στη χώρα αναµένεται να σηµειωθεί το 2015 µείωση της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων κατά 2,3% (στους 115.281 τόνους από 117.939 τόνους το 2014), σύµφωνα µε τα στοιχεία της Medfel, που παρουσιάστηκαν τέλος Απριλίου στο πλαίσιο της Euro-Mediterranean Fruit & Vegetable International Business Trade Fair. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται ότι θα παραχθούν 1.500.608 τόνοι ροδάκινα το 2015 κατά 2,79% αυξηµένα από το 2014, που παρήχθησαν 1.459.787 τόνοι, µε τη γειτονική µας Ιταλία να αναµένει αύξηση κατά 2,1% (στους 566.960 τόνους). 

Φ. Γιαννακοπούλου και Μ. Κρόκου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία