Η µεγαλύτερη ζήτηση απ’ τις ΗΠΑ φέτος συνίσταται κυρίως «στην υψηλή ποιότητα της ελληνικής κοµπόστας όσον αφορά το χρώµα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την υπολειµµατικότητα», ανέφερε στην Agrenda ο γεωπόνος του Α.Σ. Μέσης, Αθ. Μπρανιώτης. Μάλιστα, φέτος η ποιότητα ευνοείται και απ’ την οψιµότητα της χρονιάς
Ένας, ακόµα, λόγος για αυτή τη ζήτηση είναι και η καλλιέργεια λιγότερων στρεµµάτων φέτος απ’ τους Αµερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι έβαλαν κυρίως αµύγδαλα ή άλλες ξηρικές καλλιέργειες, καθώς αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε την έλλειψη νερού. Μείωση των εκτάσεων φέτος παρατηρείται και στην Ισπανία λόγω των περσινών χαµηλών τιµών για το προϊόν. Σηµειώνεται ότι στην περιοχή Aragon της Ισπανίας την Τρίτη µία χαλαζόπτωση έπληξε πάνω από 7.000 στρέµµατα.
Εκτός από την ισπανική και την αµερικάνικη, και η παραγωγή της Ελλάδας αναµένεται φέτος µειωµένη. Συγκεκριµένα, σε σύσκεψη που είχε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας για τη φετινή ελληνική παραγωγή συµπύρηνου, για την πρόγνωση της οποίας συνεργάστηκε µε το Α.Π.Θ., εκτιµήθηκε ότι αυτή θα είναι 363.546 τόνοι συνολικά, 19,2% κάτω απ’ την περσινή παραγωγή και 10% µειωµένη απ’ την περσινή αντίστοιχη πρόβλεψη.