BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Φόρμουλα παράδοσης θέλει φέτος η βιομηχανική ντομάτα

∆ύο ζητήµατα καλούνται φέτος να αντιµετωπίσουν οι παραγωγοί βιοµηχανικής ντοµάτας, η καλλιέργεια της οποίας αυτές τις ηµέρες βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης, µε την Ηλεία να ανοίγει τη σεζόν της συγκοµιδής περί τις 15 Ιουλίου και τη Θεσσαλία να ακολουθεί στο τέλος του ίδιου µήνα.

Εξωστρεφής και ανταγωνιστική η μεταποίηση οπωροκηπευτικών

2
0
Το ένα αφορά τον καιρό (συχνές βροχές και υψηλή θερµοκρασία) και την ανάπτυξη µυκήτων και βακτηριώσεων (περονόσπορος, πράσινο σκουλήκι), που αυξάνουν το κόστος παραγωγού και θέτουν ζήτηµα ποιότητας και µείωσης της παραγόµενης ποσότητας. Το άλλο έχει να κάνει µε την απορρόφηση της παραγωγής, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων µεταποίησης των εργοστασίων, λόγω της αύξησης 20% που σηµειώνεται πανελλαδικά στα στρέµµατα µε βιοµηχανική ντοµάτα.

Απαραίτητη θεωρείται η εύρεση µιας φόρµουλας διοχέτευσης της παραγωγής στους µεταποιητές, µέσα από έναν προγραµµατισµό για το πόσα φορτία ανά συλλεκτική µηχανή «σηκώνει» η ηµερήσια δυναµικότητα των εργοστασίων. Ενδεικτικός είναι ο στόχος του ΘΕΣΤΟ (500 περίπου µέλη και 20.000 στρέµµατα), «να παραδίδεται η πρώτη ύλη στην ώρα της και να µην σαπίζει στα χωράφια, ώστε να µην γράφουν απώλειες οι καλλιεργητές, ούτε η βιοµηχανία», όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισµού Αστέριος Σαπουνάς.

Με τα πρώτα στοιχεία, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αναµένεται φέτος να λειτουργήσουν 8 εργοστάσια: Κωπαϊδα στην Αλίαρτο του Νοµικού, το εργοστάσιο του Νοµικού στο ∆οµοκό, το εργοστάσιο της Ντάµαβαντ στη Φίλια Καρδίτσας, το εργοστάσιο του Λεβεντάκη Agrofarm στο Πολυνέρι Φαρσάλων, τα Ευρωπαϊκά Τρόφιµα του Λαδά στη Λάρισα, η Del monte στη Χάλκη Λάρισας, η Μust foods στον Αλµυρό Μαγνησίας (ως 10.000 τόνους) και ο Φίλιππος στην Ηµαθία.

Σώζεται λίγες µέρες η Heinz 3Για την ώρα, οι καλλιέργειες µε βιοµηχανική ντοµάτα στη Θεσσαλία εµφανίζουν κάποιες προσβολές από περονόσπορο, λόγω των βροχοπτώσεων, ενώ ενδέχεται να παρουσιαστούν και βακτηριώσεις, που όµως θεωρούνται πιο ελεγχόµενες ασθένειες, ενώ γίνονται και µερικοί προληπτικοί ψεκασµοί για το πράσινο σκουλήκι. Σύµφωνα µε παραγωγούς, η οµαλή ροή της απορρόφησης από τη βιοµηχανία φέτος δυσκολεύει και λόγω του ότι τα κρύα που έκανε τον Απρίλιο πήγαν πίσω τις πρώιµες φυτεύσεις

Το ίδιο θέµα θα έχουν και στην Ηλεία, µε τους παραγωγούς να φοβούνται ότι πιθανές βροχές στις αρχές Ιουλίου, λίγο πριν τη συγκοµιδή, θα κοκκινίσουν τη ντοµάτα και θα τους αναγκάσουν να σπεύσουν να τη µαζέψουν, προκειµένου να µη σαπίσει στα χωράφια.

Στο νοµό, παραδοσιακά θα λειτουργήσουν τα δύο εργοστάσια, µε τον ΚΥΚΝΟ να έχει ανακοινώσει τις ίδιες µε πέρυσι τιµές, πληρωµή από τον Αύγουστο µε προκαταβολή και εξόφληση ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2016 και τη Unilever ακόµα και σήµερα να µην έχει ανοίξει τα χαρτιά της.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία