BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πιέστηκε δυο μέρες, αλλά επέστρεψε στα 50 λεπτά το βερίκοκο

Αναμπουμπούλα που τελικά αποδείχτηκε προσωρινή προκάλεσαν στην αγορά του βιομηχανικού βερίκοκου οι πρωτόγνωρες καταστάσεις της περασμένης εβδομάδας με την τραπεζική αργία και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Πιέστηκε δυο μέρες, αλλά επέστρεψε στα 50 λεπτά το βερίκοκο

7
0

Όπως πληροφορείται το Agronews, ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες, επικαλούμενες την έλλειψη ρευστότητας και μετρητών καθώς και τη μικρή διατηρησιμότητα του προϊόντος, δεδομένου ότι είχαν ήδη παραλάβει περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να μεταποιήσουν,  επιχείρησαν και κατάφεραν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία για να μειώσουν για δύο μέρες την τιμή παραγωγού- ακόμα και 40% από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδα.

Έτσι, υπήρξαν καλλιεργητές οι οποίοι, επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανασφάλεια και τους φόβους για τη διάθεση του προϊόντος αλλά, κυρίως, από την ανάγκη να εξασφαλίσουν άμεσα ρευστό προκειμένου να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους, υπέκυψαν στις πιέσεις φτάνοντας να δίνουν το προϊόν τους ακόμα και με 30 λεπτά το κιλό.

Από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, και μετά από πιέσεις του αγροτικού κόσμου που αντέδρασε στην πρακτική των συγκεκριμένων βιομηχανιών, οι ίδιοι μεταποιητές επανήλθαν στα επίπεδα των 50 λεπτών το κιλό.

Υπενθυµίζεται, ότι φέτος η µείωση παραγωγής για τα Μπεµπέκου της Κορινθίας φτάνει στο 50% σε σχέση µε µια κανονική χρονιά. Από την άλλη στη Βόρεια Ελλάδα φτάνει και το 90%-100% λόγω παγετών και µονίλιας.

Δεδομένα που, βάσει του θεμελιώδους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, δε  δικαιολογούν μείωση αλλά αντίθετα αύξηση της τιμής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda,  τουλάχιστον τρεις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας πληρώνουν και πάνω από 50 λεπτά το κιλό. Π.χ. Η EΛΒΑΚ προμηθεύεται προϊόν έναντι 55 λεπτών το κιλό ενώ ο Κρόνος έναντι 53 λεπτών το κιλό.

 

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία