BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μετράει δυνάμεις για τις εξαγωγές το ελληνικό αχλάδι

Λίγο καλύτερη είναι φέτος η παραγωγή αχλαδιών σε σχέση µε πέρσι που είχαµε σχεδόν ολική καταστροφή, αλλά και πάλι είναι µειωµένη από τα κανονικά επίπεδα σε ποσοστό περίπου 20% στην περιοχή της Καστοριάς και οι τιµές κατά µέσο όρο κινούνται από 0,50-0,70 ευρώ το κιλό, σηµειώνει ο κ. Μωυσίδης. Αφήνει ωστόσο κάποιο περιθώριο για καλύτερες τιµές αργότερα εφόσον ξεκαθαρίσει το οικονοµικό τοπίο και επανεκκινήσουν πιο δυναµικά οι εξαγωγές.

Μετράει δυνάμεις για τις εξαγωγές το ελληνικό αχλάδι

4
0
Εκτιµήσεις για τιµή παραγωγού γύρω στα 2 ευρώ το κιλό για τις Κοντούλες κάνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγ. Βασιλείου στην περιοχή της Κορίνθου, όπου υπάρχουν µειωµένες ποσότητες. Από πιο χαµηλά επίπεδα ξεκινούν τα πρώτα αχλάδια, καθώς οι τιµές είναι ανοικτές και η εκκίνηση έγινε στα 0,70 ευρώ το κιλό για τις Κοντούλες στην περιοχή του Τυρνάβου (πέρσι ήταν στα 0,90 ευρώ το κιλό), σύµφωνα µε τον Αργύρη Γραβάνη, γεωπόνο στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου.

«Φέτος στον Τύρναβο όσον αφορά τα αχλάδια, έχουµε καλύτερη ποιότητα, µεγαλύτερα µεγέθη και ελάχιστα µυκητολογικά προβλήµατα», επισηµαίνει ο κ. Γραβάνης. Μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισµός από την Ισπανία. «Ειδικότερα, η ισπανική ποικιλία Bella Di Giugno συναγωνίζεται τα δικά µας Κρυστάλλια, για τα οποία θα έχουµε όψιµη παραγωγή και αναµένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Αυγούστου», σηµειώνει ο ίδιος. Ωστόσο, µεγάλο ρόλο στη διαµόρφωση της ζήτησης για αχλάδια τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά θα παίξει και το τρέχον πολιτικοοικονοµικό κλίµα.   

Βέβαια, δεν παραλείπει ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ ΑΕ να σηµειώσει τα προβλήµατα που φρενάρουν τις ελληνικές εξαγωγές αχλαδιών αλλά  και των φρούτων γενικότερα που δεν είναι άλλες από τους πολλούς ελέγχους στα χρήµατα που έρχονται από το εξωτερικό και που οδηγούν σε καθυστερήσεις πληρωµών. «∆εν µας αφήνουν, επίσης, να εξάγουµε. Για παράδειγµα δεν µας δίνουν οι αρµόδιες αρχές τα απαραίτητα πιστοποιητικά εξαγωγής, ή τα καθυστερούν να τα εκδώσουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα, πάνω από ένα χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Εισάγουµε πολλά αχλάδια, καθώς δεν παράγουµε αρκετά. Έρχονται τα ισπανικά που είναι πιο ανταγωνιστικά γιατί έχουν καλύτερες τιµές», τονίζει ο κ. Μωυσίδης. ∆εν µπορούµε να ανταγωνιστούµε επαρκώς τους Ισπανούς παραγωγούς γιατί έχουν καλύτερα ψυγεία, εγκρίσεις για περισσότερα φυτοπροστατευτικά και µπορούν χάρη στη σωστή αποθήκευση να έχουν προϊόν στην αγορά όλο το χειµώνα µέχρι και το καλοκαίρι που βγαίνει η νέα σοδειά. «Έχουµε µείνει πίσω στις επενδύσεις για ψυγεία», λέει ο ίδιος.  

Τέλος, υπάρχει πάντα ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά είµαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σύγκριση µε Ισπανία, Αργεντινή και Χιλή. Έχουν λιγότερα κόστη (εργατικά, πετρέλαιο, κλπ), καταλήγει ο κ. Μωυσίδης. Επίσης, τα αχλάδια δεν µπορούν να αποθηκευτούν περισσότερο από 10-15 µέρες, οπότε πρέπει άµεσα να διατεθούν. Τώρα, γίνονται κάποιες περιορισµένες πράξεις εξαγωγής. Βέβαια, οι Κοντούλες είναι γλυκές για τις χώρες της Β.∆. Ευρώπης και τις προτιµούν κυρίως οι µεσογειακές, σηµειώνει ο κ. Γραβάνης από τον Τύρναβο

Λιγότερες εξαγωγές το 2015 από το νότιο ημισφαίριοΜικρή αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση µε το 2014 θα σηµειώσει η φετινή παραγωγή νοτίου ηµισφαιρίου για τα αχλάδια και θα ανέλθει στους 1.583.000 τόνους.  Οι εν λόγω εκτιµήσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Παγκόσµιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), που πραγµατοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015, στο πλαίσιο τις έκθεσης Fruit Logistica στο Βερολίνο
Ωστόσο οι εξαγωγές αχλαδιού από τις χώρες του νοτίου ηµισφαιρίου θα είναι οριακά µειωµένες κατά 1% στους 752.638 τόνους, µε βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από βιοµηχανικές ενώσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ν. Ζηλανδίας και της Ν. Αφρικής. Μεγαλύτερη µείωση παραγωγής για το προϊόν το 2015 σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά αναµένεται, µε βάση τις προβλέψεις της WAPA, να σηµειώσει η Ν. Αφρική, σε ποσοστό 3% αγγίζοντας τους 387.000 τόνους από 399.000 τόνους
Όσον αφορά τη Γαλλία από το Μάιο του 2015 υπάρχουν πολύ λίγα αποθέµατα αχλαδιού, αφήνοντας περιθώρια για εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύµφωνα µε στοιχεία της ιστοσελίδας Freshplaza. Επίσης, οι τιµές στη Γαλλία είναι 8% κάτω το διάστηµα 2010-2015 εξαιτίας του ανταγωνισµού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι για τα καλοκαιρινά γαλλικά αχλάδια της εµπορικής σεζόν 2014/2015 σηµειώθηκε πρώιµη προσφορά και χαµηλή ζήτηση.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία