BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Ξεκίνησαν οι παραλαβές βιομηχανικής

Mε τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, προβλήματα στην πληρωμή των εργατικών χεριών και στην κάλυψη των καυσίμων ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 Ιουλίου οι παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας από τα εργοστάσιο του Κύκνου και της Eλαϊς Unilever στην Ηλεία με τις πρώτες εκτιμήσεις να τοποθετούν τις ποσότητες που φέτος θα απορροφηθούν σε περισσότερους από 100.000 τόνους.

Με αλχημείες "ρίχνουν" τον παραγωγό

1
0

Αρκετοί καλλιεργητές βρήκαν λύση στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που συμμετέχουν και κάποιοι άλλοι ζήτησαν τη βοήθεια των εταιριών.

Οι τιμές από το εργοστάσιο του Κύκνου διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα και ξεκινούν, αναλόγως των brix, από τα 72,17 ευρώ/τόνο φτάνοντας μέχρι τα 103,23 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

-από 4 έως 4,19 brix προτείνεται τιμή 72,17 ευρώ τον τόνο

-από 4,20 έως 4,39 brix προτείνονται 75,80 ευρώ τον τόνο

-από 4,40 έως 4,59 brix προτείνεται τιμή 79,20 ευρώ τον τόνο

-από 4,60 έως 4,79 brix προτείνεται τιμή 82,61 ευρώ ο τόνο

-από 4,80 έως 4,99 brix προτείνεται τιμή 86,49 ευρώ ο τόνος

-από 5,00 έως 5,19 brix προτείνεται τιμή 90,49 ευρώ ο τόνος

-από 5,20 έως 5,39 brix προτείνεται τιμή 94,33 ευρώ ο τόνος

-από 5,40 έως 5,59 brix προτείνεται τιμή 99,11 ευρώ ο τόνος και

-Στην κατηγορία από 5,60 brix και άνω, προτείνεται τιμή από 103,23 ευρώ

Σχετικά με την πληρωμή του προϊόντος, για τις ποσότητες που θα παραδοθούν κατά τον μήνα Ιούλιο, η προκαταβολή του 60% θα δοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η εξόφληση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, για τις ποσότητες που θα παραδοθούν από 1 έως 15 Αυγούστου η προκαταβολή θα δοθεί έως τις 31 Οκτωβρίου και η εξόφληση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, για τις ποσότητες που θα παραδοθούν από 16 έως 31 Αυγούστου η προκαταβολή θα δοθεί έως τις 30 Νοεμβρίου και η εξόφληση θα γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου και για την ποσότητα που θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο, η προκαταβολή θα δοθεί έως 15 Δεκεμβρίου και η εξόφληση έως 29 Φεβρουαρίου 2016.

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα, ο γεωπόνος Νίκος Κατσανάκης, υπεύθυνος παραλαβής προϊόντος και της οργάνωσης παραγωγής της Κύκνος χαρακτήρισε λίγο καλύτερη την κατάσταση σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος. «Έχουμε κάνει μια αύξηση της τάξης του 30% σε ότι αφορά την πρώτη ύλη συγκριτικά με πέρυσι. Πέρυσι παραλάβαμε 37.000 τόνους και φέτος ο στόχος είναι 50.000. Το προϊόν είναι πιστοποιημένο με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Υπήρχε μια σταθερή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια και με μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάναμε οι παράγοντες του εργοστασίου πήραμε κάποια πιστοποιητικά και άνοιξαν κάποιες αγορές που μέχρι πρότινος δεν είχαμε πρόσβαση στο εξωτερικό. Αγορές απαιτητικές στην ποιότητα και τις προδιαγραφές. Τώρα μας δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες για αυτό και αυξάνουμε την παραγωγή μας. Οι εξαγωγές μας αναπτύσσονται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αναζητούμε και άλλες αγορές».

 

Unilever: Θα απορροφήσουμε πάνω από 50.000 τόνους

Την ίδια στιγμή η διευθύντρια του εργοστασίου Pummaro της Unilever Ελλάς, Στέλλα Γεωργανά σε δηλώσεις της τόνισε ότι:

«Η συγκομιδή καθυστέρησε λόγω των καιρικών συνθηκών. Η τομάτα δεν ωριμάζει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο 20ήμερο. Χθες κάναμε αρχή, η τομάτα είναι λίγο σφιχτή και λίγο αγουροπή, καλή όμως, θα μπορούσα να πω πολύ καλή σε ότι αφορά τα ποιοτικά της δεδομένα. Χρειάζεται να ωριμάσει περαιτέρω για να μπορέσει η Unilever να καλύψει όλες τις προδιαγραφές των προϊόντων που έχει αυτό το καλοκαίρι. Υπολογίσουμε να πάρουμε πάνω από 50.000 τόνους τομάτα. Αυτό για τη Γαστούνη σημαίνει ότι σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνει κάθε χρόνο 15%. Αυτό σημαίνει πως έχουμε παραγωγές. Παράγουμε πελτέ για τα εργοστάσιά μας στην Ευρώπη, τη μισή τομάτα τη δίνουμε εκεί εξαγωγή στα δικά μας εργοστάσια και την άλλη μισή την χρησιμοποιούμε για τα προϊόντα Pummaro για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι τιμές και στο εργοστάσιο «Unilever» παραμένουν ίδιες με πέρυσι και σε ότι αφορά την πληρωμή του προϊόντος, για το προϊόν που θα παραδοθεί το μήνα Ιούλιο το 40% της προκαταβολής θα δοθεί στις 5 Αυγούστου, για το προϊόν που θα παραδοθεί από 1 έως 15 Αυγούστου η προκαταβολή θα δοθεί στις 20 Αυγούστου, για το προϊόν που θα παραδοθεί από 16 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου η προκαταβολή θα δοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου και για το προϊόν που θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο η προκαταβολή θα δοθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Η εξόφληση του προϊόντος θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.

 

(Με πληροφορίες από Πρωϊνή, patrisnews)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία