BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τα «άτυχα» φρούτα λόγω τραπεζικών ελέγχων

Τουλάχιστον ζηµιογόνα µπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά για τους παραγωγούς προϊόντων των οποίων η εξαγωγική περίοδος συνέπεσε µε την εφαρµογή των capital controls (καρπούζια, πεπόνια, κεράσια, επιτραπέζια ροδάκινα), σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Aυξάνεται στα 100.000 ευρώ το όριο για εμβάσματα εισαγωγών πρώτων υλών

1
0
Καταρχάς, πολλά καρπούζια και πεπόνια έχουν µείνει στα χωράφια, δεδοµένης της έλλειψης ρευστότητας για να προπληρωθούν τα µεταφορικά έξοδα, τα οποία διπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστηµα φτάνοντας και τα 6.000 ευρώ ελλείψει επιστρεφόµενου φορτίου, ενώ και µ’ αυτό το ποσό υπάρχει δυσκολία στην εύρεση µεταφορικών µέσων.

«Το πρόβληµα είχε παρατηρηθεί και πριν την εφαρµογή των τραπεζικών ελέγχων, καθώς δύσκολα βρίσκονταν επιστρεφόµενο φορτίο για την Ελλάδα. Ωστόσο, µε τα capital controls, αυτό έγινε πολύ πιο έντονο», επισηµαίνουν οι παραγωγοί. Έτσι, αν και η φετινή ζήτηση τόσο απ’ τα Βαλκάνια όσο και απ’ την κεντρική Ευρώπη για ελληνικά καρπούζια και πεπόνια ήταν αισθητά µεγαλύτερη από πέρυσι δεδοµένων των πρωτοφανών υψηλών θερµοκρασιών στις ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτήν. Αξίζει να επισηµανθεί ότι από αρχή Ιουλίου η τιµή παραγωγού για τα καρπούζια ήταν στα 7-10 λεπτά το κιλό στην Ηλεία, ενώ προηγουµένως ήταν 15-20 λεπτά το κιλό. Επίσης, πολλά έµειναν µες στα χωράφια, όπως προαναφέρθηκε, µε αποτέλεσµα να «ηλιοκαίγονται» και να µην είναι πλέον εµπορεύσιµα ούτε στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, η τιµή παραγωγού για το πεπόνι έχει διαµορφωθεί εδώ και πάνω από 15-20 µέρες στα χαµηλά των 20 λεπτών το κιλό. Το πεπόνι, αν και αντέχει περισσότερο απ’ το καρπούζι, υποβαθµίζεται, επίσης, όσον αφορά την ποιότητα απ’ τις υψηλές θερµοκρασίες, εάν δεν κοπεί την κατάλληλη στιγµή.

«Πολλοί Συνεταιρισµοί δεν µπορούν να εκµεταλλευτούν όλες τις παραγγελίες και αποθηκεύουν πολύ µεγάλες ποσότητες στα ψυγεία», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Μέσης Ευάγγελος Μπαλτζής, συµπληρώνοντας ότι εκτός απ’ τη δυσκολία στις µεταφορές, πρόβληµα υπάρχει και µε τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων δεδοµένου ότι οι προµηθευτές επιθυµούν να πληρωθούν τοις µετρητοίς.

Σηµειώνεται ότι όσον αφορά, για παράδειγµα, τα επιτραπέζια ροδάκινα η περίοδος αποθήκευσής τους µπορεί να είναι το πολύ 20 µέρες. Αυτά, αν και η παραγωγή τους φέτος είναι η µισή απ’ την περσινή, πωλούνται έναντι 15-20 λεπτών το κιλό ή ακόµα και µε ανοιχτές τιµές, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν µεγάλες πιθανότητες ο παραγωγός να µην βγάλει τα έξοδά του. Ωστόσο, το σηµαντικότερο πρόβληµα για το επιτραπέζιο ροδάκινο, όπως και για το κεράσι, αποτελεί το ρωσικό εµπάργκο και οι εξαγωγές στη Ρωσία µέσω τρίτων χωρών, που αυξάνουν το µεταφορικό κόστος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία