BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε τιμές κόστους φύγανε τα κεράσια

Σε πρωτοφανή χαµηλά επίπεδα βρέθηκαν φέτος οι τιµές παραγωγού για το κεράσι, του οποίου η συγκοµιδή έχει σχεδόν τελειώσει. Ειδικότερα, αυτές βρίσκονται το τελευταίο διάστηµα στα 0,70-1 ευρώ το κιλό, ίσα δηλαδή που καλύπτουν το κόστος ή είναι κάτω αυτού, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν οι διπλάσιες (γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό στην Ηµαθία).

Σε τιμές κόστους φύγανε τα κεράσια

1
0
Μάλιστα, η κακή µέρα φάνηκε απ’ το πρωί για το κεράσι, καθώς η συγκοµιδή του, που κανονικά ξεκινάει στα µέσα Ιουνίου στην κεντρική Μακεδονία, φέτος καθυστέρησε κατά 15-20 µέρες, µε αποτέλεσµα να συµπέσει µε τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls και η παραγωγή των πρώιµων κανονικά περιοχών (Λαµία, Λάρισα, Αγιά) µε αυτήν των όψιµων.

Εκτός αυτού, στις χαµηλές φετινές τιµές οδήγησε και το εµπάργκο και η προσπάθεια εξαγωγής στη ρωσική αγορά µέσω τρίτων χωρών µε αποτέλεσµα να αυξάνεται το µεταφορικό κόστος, σε συνδυασµό µε τη χαµηλή ποιότητα στις περισσότερες περιοχές και την αυξηµένη παραγωγή.

Η µεγάλη παραγωγή στην πλειονότητα των περιοχών έγκειται στις καλές καιρικές συνθήκες στην ανθοφορία, που επέφεραν πολύ καλή καρπόδεση και διπλάσια παραγωγή ανά δέντρο (από 200 καρπούς που παρήγε ένα δέντρο κανονικά, φέτος βγήκαν 400). Ενδεικτικό είναι ότι υπήρξαν Συνεταιρισµοί που ενώ προγραµµάτιζαν να παραλάβουν 400 τόνους πρώιµα κεράσια, παρέλαβαν τελικά 700.

Συνακόλουθα, τα περισσότερα ήταν µικρού µεγέθους, τα οποία έχουν τη µικρότερη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού και της Ελλάδας, ενώ η ποιότητα αρκετών υποβαθµίστηκε λόγω των βροχών κατά τη συγκοµιδή, που είχαν ως αποτέλεσµα να µαλακώσει το προϊόν.

Πιο πολλά στρέµµαταΕπιπλέον, αξίζει να επισηµανθεί ότι φέτος µπήκε στην παραγωγή σηµαντικός αριθµός στρεµµάτων, όπως συνέβη και τα προηγούµενα χρόνια σε Μακεδονία, Αγιά κ. α., ενώ η ζήτηση στην εσωτερική αγορά είναι σε πολύ χαµηλά επίπεδα, µε τους καταναλωτές να µην αγοράζουν ακόµα και αν το προϊόν στη λαϊκή είχε πολύ χαµηλές τιµές (1,5 ευρώ το κιλό).  Ως εκ τούτου, αν και οι τιµές παραγωγού για τα πρώιµα κεράσια ξεκίνησαν από τα 3-3,5 ευρώ το κιλό, αυτές αµέσως υποχώρησαν στα 1,80-2 ευρώ συνεχίζοντας καθοδικά, µε τις µεγαλύτερες ποσότητες να έχουν πουληθεί έναντι 1 ευρώ το κιλό και σηµαντικός αριθµός να έχει προοριστεί για χυµό έναντι 25-30 λεπτών.
Μάλιστα, τις τελευταίες µέρες οι έµποροι προτρέπουν τους παραγωγούς να τα αφήσουν αµάζευτα, καθώς, όπως λένε, «δεν µπορούν ούτε να κάνουν εξαγωγή ούτε να τα πουλήσουν στην εσωτερική αγορά».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία