BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το κινεζικό κραχ ταρακούνησε και τα αγροτικά εμπορεύματα

Σε διόρθωση των τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων οδήγησε το άσχηµο µακροοικονοµικό περιβάλλον στα διεθνή χρηµατιστήρια, ως αποτέλεσµα της διολίσθησης της κινεζικής οικονοµίας και των φόβων των αναλυτών για ενδεχόµενη φούσκα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Το κινεζικό κραχ ταρακούνησε  και τα αγροτικά εμπορεύματα

3
0

Η εξέλιξη αυτή συµπαρέσυρε και τις χρηµατιστηριακές τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων, πιέζοντας περισσότερο σιτάρι, βαµβάκι, σόγια και το καλαµπόκι.

Συγκεκριµένα, σε χαµηλά των τελευταίων 16 ετών κινήθηκαν οι τιµές των εµπορευµάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των µετοχών στα παγκόσµια χρηµατιστήρια και των νοµισµάτων των αναδυόµενων αγορών.

Στην αγορά του Σικάγο, το κραχ των χρηµατιστηρίων πέρασε και στα δηµητριακά, αλλά µε το που φάνηκε να λαµβάνονται µέτρα οι τιµές αντέδρασαν. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και το φθηνό δολάριο.

Στο βαµβάκι, κατόπιν της ανόδου του Αυγούστου, οι αναλυτές περίµεναν µια διόρθωση, η οποία όµως ήταν εντονότερη λόγω της Κίνας. Ωστόσο, σύµφωνα µε εκτίµηση αξιόπιστων αναλυτών, αν ληφθούν µέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις είναι αρκετά πιθανό να έχουµε ανάκαµψη.

 

Πιέστηκε και η ελληνική αγορά

Η τάση διόρθωσης των προηγούµενων εβδοµάδων περνάει πλέον και στις τιµές παραγωγού για το σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά, που κυµαίνονται µεταξύ 28-29 λεπτών το κιλό, ανάλογα ποιότητας και περιοχής.

Όσον αφορά, το βαµβάκι, η διαφορά φυσικής αγοράς µε χρηµατιστηριακή πίεσε το ελληνικό προϊόν. Σηµειώνεται ότι η µεγάλη αυτή αναστάτωση έρχεται σε µια δύσκολη στιγµή για προϊόντα µε ειδικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, όπως είναι το βαµβάκι και το καλαµπόκι, η συγκοµιδή των οποίων αρχίζει τις επόµενες εβδοµάδες και θα µπορούσε να επιδράσει εις βάρος των τιµών παραγωγού.

Ωστόσο, από µια πιο ψύχραιµη µατιά της ιστορίας των commodities προκύπτει ότι τα αγροτικά εµπορεύµατα στο «τέλος της ηµέρας» βγαίνουν ευνοηµένα, καθώς γίνονται το ύστατο καταφύγιο σε περίπτωση συνέχισης της κατρακύλας στις αγορές µετοχών και οµολόγων, κάτι που έγινε και µετά την οικονοµική κρίση του 2008.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία