BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Υπερισχύει η τάση της αρκούδας στις αγορές των δημητριακών

Την ώρα που τα αγροτικά εµπορεύµατα φαίνεται να «πληρώνουν» τη γενικότερη πτώση στις χρηµαταγορές και οι αναλυτές βλέπουν κυρίως µια πτωτική εικόνα, δηλαδή είµαστε πιο κοντά στην «αρκούδα» µε βάση χρηµατιστηριακούς όρους, το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC) τοποθετεί τα παγκόσµια αποθέµατα δηµητριακών σε υψηλά 29 ετών αφήνοντας έτσι περιθώριο για περαιτέρω µείωση τιµών, όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Υπερισχύει η τάση της αρκούδας στις αγορές των δημητριακών

0
0

Συγκεκριµένα, την Πέµπτη 27 Αυγούστου το IGC στη µηνιαία έκθεσή του ανέβασε τα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού και δευτερευόντων δηµητριακών κατά 2 εκατ. τόνους στους 447 εκατ. τόνους για το 2015-2016, φτάνοντας σχεδόν στο υψηλότερό σηµείο τους εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Ο λόγος ήταν η µεγαλύτερη από την αναµενόµενη αύξηση της παραγωγής δηµητριακών από τις προβλέψεις του IGC, το οποίο πλέον κάνει λόγο για 1,988 εκατ. τόνους (+18 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη Ιουλίου του IGC) αλλά και µεγαλύτερες σοδειές σιταριού και κριθαριού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, σηµειώνει ότι η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών παραµένει 1% κάτω από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ.

Αυξηµένη αναµένεται να είναι και η παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού το 2015-2016 στους 968 εκατ. τόνους, 2 εκατ. τόνους πάνω από την πρόβλεψη IGC τον Ιούλιο, αλλά 35 εκατ. τόνους κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2014-2015. «Οι µειώσεις τόσο στις εκτάσεις όσο και στις αποδόσεις θα οδηγήσει σε µια συρρίκνωση 3% της παγκόσµιας παραγωγής καλαµποκιού», υποστηρίζουν οι αναλυτές του IGC.

 

Πτωτική τάση

Η αύξηση της προσφοράς δηµητριακών, λόγω της µεγαλύτερης διαθέσιµης ποσότητας παγκοσµίως συνεπάγεται µειωµένη ανάγκη για προϊόν από τους αγοραστές, οι οποίοι θα πληρώσουν σε ασθενέστερες τιµές καθώς υπάρχει επάρκεια παραγωγής και αποθεµάτων. Αυτό πρακτικά σηµαίνει χαµηλότερες τιµές για σιτάρι και σόγια ειδικά τους τελευταίους µήνες, εν µέσω προσδοκιών για αυξηµένη παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία