BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πάει για χάλκινο μετάλλιο το ελληνικό ακτινίδιο

Στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι στα 45 µε 50 λεπτά το κιλό αναµένεται να κινηθεί η τιµή για το ελληνικό ακτινίδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Ωστόσο, φέτος η παραγωγή του εκτιµάται ότι θα αποκατασταθεί από τα περσινά χαµηλά και θα ξεπεράσει τους 160.000 τόνους, µε τις νέες φυτείες να δίνουν καρπούς.

Πάει για χάλκινο μετάλλιο το ελληνικό ακτινίδιο

9
0

Αποκατάσταση από τις µειωµένες περσινές αποδόσεις που έδωσαν παραγωγή κάτι λιγότερο από 140.000 τόνους δείχνουν οι πρώτες εκτιµήσεις για τη φετινή σεζόν στο ελληνικό ακτινίδιο, που αναµένεται να αγγίξει σχεδόν τους 170.000 τόνους. Την ίδια ώρα, οι πρώτες ενδείξεις µιλούν για τιµή παραγωγού στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι, στα 45 µε 50 λεπτά το κιλό µεσοσταθµικά. Η αύξηση της φετινής σοδειάς οφείλεται και στις νέες φυτείες που φέτος βρίσκονται στο τέταρτο µε πέµπτο έτος και θα δώσουν το 50% της παραγωγής τους.

Άλλωστε, η παραγωγή του ακτινιδίου στη χώρα µας κινείται σε ανοδική τροχιά από το 2007 και αναµένεται την επόµενη διετία να «σκαρφαλώσει» στην τρίτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης, από την τέταρτη σήµερα. Και µπορεί το ρωσικό απαγορευτικό να έβαλε τρικλοποδιά στις εξαγωγές µας στη Ρωσία, όµως το ελληνικό ακτινίδιο βρήκε διέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εξαγωγές µας στη Ρωσία έφταναν τους 23.000 τόνους, ενώ πέρυσι το 70% αυτών διοχετεύτηκε σε άλλες αγορές, αυξάνοντας ρυθµούς και µερίδια σε νέες χώρες.

Στο στόχαστρο των Ελλήνων βρίσκονται οι αγορές της Ν. Κορέας και Ταϊβάν, ενώ και η συνεργασία µε Ασία, Λατινική Αµερική και Αφρική αναµένεται να δώσει καρπούς τα επόµενα δύο χρόνια. Σε ικανοποιητικό βαθµό προχωρούν οι εξαγωγές των ελληνικών ακτινιδίων σε Ιορδανία και Αραβικά Εµιράτα, ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες προς Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγµατεύσεις Ελλήνων εξαγωγέων µε την Ινδία, ενώ µε ποσότητες που διαρκώς αυξάνονται προχωρούν και οι εξαγωγές σε Γερµανία, Ρουµανία και Αίγυπτο, λέει ο ειδικός σύµβουλος του Incofruit Γ. Πολυχρονάκης.

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ Χριστίνα Μανώση, σχολιάζει το θεαµατικό, όπως το χαρακτηρίζει, ενδιαφέρον των παραγωγών. Μάλιστα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της, «την επόµενη τριετία, η συνολική παραγωγή της χώρας ενδέχεται να διπλασιαστεί». Βέβαια, όπως διευκρίνισε η ίδια, «αυτή η εξέλιξη όσο ενθαρρυντική και να µοιάζει γεννά και κάποιες υποχρεώσεις, που σηµαίνει ότι πρέπει να πέσουν χρήµατα και να γίνουν επενδύσεις, αφού τα κέντρα υποδοχής των προϊόντων δεν θα επαρκούν για να φιλοξενήσουν τις µεγάλες ποσότητες που θα παράγει η χώρα µας».

Την επόµενη τετραετία, βάσει των µέχρι ώρας στοιχείων, η ελληνική παραγωγή ακτινίδιου αναµένεται να φτάσει σχεδόν τους 200.000 τόνους. Ταυτόχρονα, αυξητικό ρυθµό εµφανίζει και η εξαγωγική δραστηριότητα. Υπενθυµίζεται, ότι οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων το 2014 ανήλθαν σε 128.000 τόνους, έναντι 91.199 τόνων το 2013 και στους 73.580 τόνους το 2012. Άλλωστε, την περίοδο 2007-2008, η Ελλάδα εξήγαγε µόλις 38.470 τόνους και το 2009 περίπου 58.767 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, µεγάλη σηµασία για τον παραγωγό, για την αποδοτικότερη διοχέτευση της σοδειάς στην αγορά έχει η οργάνωση του κλάδου σε επίπεδο τυποποίησης, αποθήκευσης, αλλά  και πωλήσεων, εξηγεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Ζευς Αλέκος Παπακώστας. Η βελτίωση της δυναµικότητας των αποθηκευτικών υποδοµών της χώρας µας θα διευρύνει και τους χρόνους διάθεσης του ελληνικού προϊόντος, πέραν του Μαρτίου.  

Πέντε ελληνικές εταιρείες στη φετινή Asia Fruit Logistica

Με 5 εκθέτες εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στη ∆ιεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, Asia Fruit Logistica που διοργανώθηκε 2 µε 4 Σεπτεµβρίου στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, η έκθεση σηµείωσε νέο ρεκόρ συµµετοχής στον αριθµό εκθετών, καταγράφοντας αύξηση 20% από την προηγούµενη διοργάνωση. Ειδικότερα, έλαβαν µέρος οι εταιρίες Greek & Fresh, Kolios Company, Protofanousi Fruits, Snack A Fruit και Zeus Kiwi, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε 9.200 ενδιαφερόµενους επιχειρηµατίες από 70 χώρες του κόσµου.

Μία ηµέρα πριν από την έναρξη της έκθεσης, της οποίας διοργανωτής είναι ο Εκθεσιακός Οργανισµός του Βερολίνου, έλαβε χώρα και το συνεδριακό µέρος «Asia Fruit Congress», στο οποίο συµµετείχαν 400 υψηλόβαθµα στελέχη της βιοµηχανίας νωπών φρούτων και λαχανικών.

Για πρώτη φορά, φέτος, πραγµατοποιήθηκε την πρώτη µέρα του εκθεσιακού γεγονότος και το «1st Cool Logistics Asia Conference», συνέδριο µε κεντρικό θέµα τη µεταφορά ευπαθών προϊόντων και τη διαχείριση της ελεγχόµενης θερµοκρασίας κατά τη διακίνησή τους. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να καλύψει όλα τα στάδια µεταφοράς από την παραγωγή µέχρι την κατανάλωση.

Σηµειώνεται ότι η επόµενη Asia Fruit Logistica πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 µε 9 Σεπτεµβρίου 2016, ενώ θα προηγηθεί από τις 3 ως τις 5 Φεβρουαρίου 2016 η Fruit Logistica του Βερολίνου, η καταξιωµένη διεθνής διοργάνωση για τα νωπά φρούτα και λαχανικά.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία