BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το πρώτο ζύγι έδωσε 2,60 ευρώ στον Μπασμά

Σεφτέ για τη φετινή εμπορική σεζόν στα καπνά της ποικιλίας Μπασμά του νομού Ροδόπης, έκανε κι επίσημα η καπνοβιομηχανία «Μισσιριάν», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, με τα αρχικά ζυγίσματα να γίνονται το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου, σε ένα εύρος τιμής που κυμαίνεται μεταξύ 2 με 2,60 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό και για καπνά από το πρώτο χέρι.

Με ένα ευρώ πάνω ο Μπασμάς «καβαλάει» την Κατερίνη

3
0

Συγκριτικά με πέρυσι και για πρώτη ύλη αντίστοιχης ποιοτικής στάθμης (σ. σ. το πρώτο χέρι πάντα υπολείπεται των επόμενων 3-4 χεριών), η διαφορά στην τιμή κρίνεται σημαντική και αυτό γιατί τότε το εύρος είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στα 1,5 με 2 ευρώ το κιλό.

Η εξέλιξη αυτή, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοκαλλιεργητών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεϊν, έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των περίπου 6.800 παραγωγών του νομού, ότι οι μέσες τιμές φέτος θα έχουν σαν αφετηρία τα 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι των 3,66 ευρώ, της καλλιεργητικής σεζόν του 2014.

«Έχουμε ξεκινήσει ενθαρρυντικά και νομίζω ότι έτσι θα είναι κι η συνέχεια και θα μπορέσουμε να πιάσουμε τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερη, μέση τιμή, από ό,τι πέρυσι», μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι η Μισσιριάν, κατ’ ελάχιστο σκοπεύει να αγοράσει φέτος από τη Ροδόπη γύρω στα 2,5–2,6 εκατομμύρια κιλά καπνό Μπασμά ανατολικού τύπου.

Τη σκυτάλη, όσον αφορά τα ζυγίσματα, αναμένεται να πάρει την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου η συνεταιριστική ΣΕΚΕ, η οποία βάσει το προγραμματισμού που έχει κάνει, όπως μας τονίζει ο κ. Χουσεϊν, υπολογίζεται ότι θα προμηθευτεί περί τα 1,5 εκατ. κιλά Μπασμά, ενώ κατά τι υψηλότερος θα είναι ο όγκος του καπνού που θα ψωνίσει η Socotab, η οποία, επίσης, θα ξεκινήσει τις αγορές στις αρχές Οκτωβρίου. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται, ακόμη, οι εταιρείες Καπνική Μιχαηλίδη (δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη), Γλεούδης (συνήθως αγοράζει γύρω στους 400-500 τόνους) και Νασιάδης (προμηθεύεται περί τους 200 τόνους).

 

Η Agrenda στις 26 Σεπτεμβρίου έγραφε τα εξής:  

Με ένα ευρώ πάνω ο Μπασμάς «καβαλάει» την Κατερίνη


Άλλωστε για τα καλύτερα επίπεδα στην τιµή παραγωγού, η οποία εκτιµάται ότι, µεσοσταθµικά, θα κινηθεί κοντά στα 4,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία «Μπασµάς» και οριακά κάτω από το ψυχολογικό φράγµα των 4 ευρώ για την «Κατερίνη», με βάση τα πρώτα χέρια, είχε ήδη αναφερθεί και το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι τιµές αυτές, εφόσον διαµορφωθούν και στην πράξη, θα είναι σαφώς υψηλότερες από την περασµένη σεζόν, αλλά και πάλι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να πει κανείς ότι ο παραγωγός, στο τέλος της ηµέρας θα ανταµειφθεί για τον κόπο και τα έξοδα που δαπανά στην καλλιέργεια.

Τα ζυγίσµατα, πάντως, στη Ροδόπη δεν έχουν ξεκινήσει ακόµη, κάτι το οποίο αναµένεται προς το τέλος Σεπτεµβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, και όπως όλα δείχνουν οι παραγωγοί θα καρπωθούν σχεδόν ένα ευρώ επιπλέον, ανά κιλό, στη µέση τιµή, σε σχέση µε το 2014. «Εκτιµούµε ότι βάσει της ποιότητας που έχει φέτος ο µπασµάς, η µέση τιµή στο χέρι του παραγωγού δεν µπορεί να είναι κάτω από τα 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι των 3,66 ευρώ το κιλό πέρσι» λέει ο κ. Χουσεϊν.

Σηµειώνει δε, ότι οι µεταποιητές αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήµατος για άνοδο στην τιµή του καπνού κι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «για την ώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, τα οποία και δεν θα ανοίξουν πριν τις αρχές Οκτωβρίου». Την εµπορική σεζόν στην Κοµοτηνή αναµένεται να «ανοίξει» η βιοµηχανία Μισσιριάν, µε τις πρώτες αγορές (σ. σ. συνήθως ψωνίζει περί τους 2.000 µε 2.500 τόνους) γύρω στις 28-29 Σεπτεµβρίου και θα ακολουθήσουν, 2-3 ηµέρες µετά, η ΣΕΚΕ, η Μιχαηλίδης, η Socotab κλπ.

Στην Ξάνθη, όπου δραστηριοποιούνται περί τους 3.000 ενεργοί καπνοπαραγωγοί στα ορεινά του νοµού, οι συναλλαγές, που διεξάγονται αυτή την περίοδο, αφορούν καπνό από τα πρώτο χέρι και ως εκ τούτου δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Ωστόσο, όπως τονίζεται από υψηλά στελέχη της τοπικής οµάδας καπνοπαραγωγών, λόγω της καλύτερης ποιότητας, οι µέσες τιµές θα κινηθούν κοντά στα 4,5 ευρώ το κιλό.

Ανάλογες προσδοκίες επικρατούν και στις τάξεις των καπνοπαραγωγών ∆ράµας και Καβάλας, που καλλιεργούνται περίπου 4.500 στρέµµατα µπασµά.«Φέτος συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ώστε οι τιµές να κινηθούν αυξητικά και να πιάσουν τα δεδοµένα της περιόδου 2012-2013, όταν είχαν διαµορφωθεί µεσοσταθµικά γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό», τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής οµάδας παραγωγών Βασίλης Μελενεκλής, που αριθµεί 230 µέλη, αλλά και της ∆ιεπαγγελµατικής Ένωσης Καπνού. Αυτή τη στιγµή στην περιοχή γίνονται πωλήσεις του πρώτου χεριού, µε περίπου 2 ευρώ το κιλό, ενώ, παράλληλα, συγκοµίζεται το 3ο και το 4ο χέρι (σ. σ. στην περιοχή µαζεύουν πέντε χέρια), ενώ εκτιµάται ότι θα χρειαστούν άλλες 15-20 ηµέρες για να µαζευτεί όλη η τοπική παραγωγή.

 

Ανοδικά και η ποικιλία «Κατερίνη»

Σε τροχιά ανόδου κινούνται οι τιµές και για την «Κατερίνη», µε τις συναλλαγές να έχουν αρχίσει εδώ και 20-25 ηµέρες, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΠΕΣΚΟ Πιερίας Ηλία Ρίζο, τονίζοντας ότι ποιοτικά η φετινή παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή. «Έχουµε υποσχέσεις από τους µεταποιητές ότι οι µέσες τιµές θα κυµανθούν στα επίπεδα του 2012-2013, όταν είχαµε πληρωθεί µεσοσταθµικά µε 3,90 ευρώ το κιλό. Προς το παρόν, πάντως, και παρά τις καθησυχαστικές παραινέσεις των εµπόρων, µε τα δεδοµένα του πρώτου και του δεύτερου χεριού, που αγοράζονται στα 1,20 - 1,90 ευρώ το κιλό και 1,90 – 3,10 ευρώ, αντίστοιχα, απέχουµε αρκετά από το να επιβεβαιωθεί και στην πράξη η επάνοδος των τιµών στα προπέρσινα επίπεδα», αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

Ο ίδιος κρούει, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για το φορολογικό «τσουνάµι» που έρχεται, υπογραµµίζοντας ότι θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κατά 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία