BACK TO
TOP
Πολιτικές

Έχει αντοχές το εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Κόντρα στους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου πηγαίνουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με τη ζήτηση για αυτά να παραμένει ισχυρή και σχετικά ανεπηρέαστη από τα σκαμπανεβάσματα στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνει στις τελευταίες του εκτιμήσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Έχει αντοχές το εμπόριο αγροτικών προϊόντων

0
0
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κίνα, όπου σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε ποσότητες εισαγόμενων μηχανημάτων (-9%) και μετάλλων (σίδηρος και χάλυβας στο -10%, χαλκός στο -6%). Αντιθέτως όμως καταγράφηκαν ισχυρές αυξήσεις για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών (+ 130%) και των ελαιούχων σπόρων (+ 33%).

Αναλυτικά, αναμένεται για το 2015 οριακή μείωση της τάξης του 0,5% στο ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου στο 2,8% από τις προβλέψεις Απριλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για 3,3%. Επίσης, οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ αναθεώρησαν προς τα κάτω μόλις 0,1% τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου για το 2016 από 4,0% στο 3,9%.

Πίσω από αυτές τις διορθώσεις βρίσκονται η μείωση της ζήτησης εισαγωγών από τις αναπτυσσόμενες χώρες και οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων που πιέζουν προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με τον ΠΟΕ. Επίσης, για τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις του ΠΟΕ για το 2015, μεγάλο μερίδιο φαίνεται ότι έχει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ασία, κυρίως λόγω της πτώσης των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών καθώς η οικονομία της Κίνας έχει επιβραδυνθεί.

Τέλος, όσον αφορά το 2016, ο ΠΟΕ εκτιμά ότι θα ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου από το 2,8% στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει κάτω το 5% που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 20 ετών (1995-2015)

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία